Погледи форум
Милан Недић и четници - Облик за Штампу

+- Погледи форум (https://www.pogledi.rs/forum)
+-- Форум: Култура и наука (https://www.pogledi.rs/forum/forum-14.html)
+--- Форум: Четнички покрет (https://www.pogledi.rs/forum/forum-17.html)
+--- Тема: Милан Недић и четници (/thread-162.html)

Странице: 1 2 3 4 5 6

RE: Милан Недић и четници - Громовник - 17-09-2013

(17-09-2013, 08:46 AM)Лепи Бора Пише:  Значи у овом народу није довољно да неко:

- подржи непријатеља најјавније могуће

Никада непријатељ од стране Недића није подржан, а камоли јавно, него је окупатор, нови господар живота и смрти у земљи умирен дипломатском акцијом. Недић је савршено био свестан да су они дошли, и да ће отићи, и да је њихов циљ исток, а не Србија, зато је и желео да прођемо окупацију са што мањим жртвама. Исто тако је био свестан да гласови Москве и Лондона у нашој земљи само терају Србе у смрт - за туђе интересе. А то је јавно и говорио.

(17-09-2013, 08:46 AM)Лепи Бора Пише:  - ухапси и постреља 100.000 људи (равногораца), са непријатељем

Спаси 100 000 равногораца тако што дозвољава да његови команданти дотурају оружје и муницију равногорцима, понекад у врло критичним тренуцима.

(17-09-2013, 08:46 AM)Лепи Бора Пише:  - тера народне производе непријатељу

Јел фалило нечега народу? Јел било масовне глади?

RE: Милан Недић и четници - Лепи Бора - 17-09-2013

(17-09-2013, 09:01 AM)Громовник Пише:  ...
Јел фалило нечега народу? Јел било масовне глади?
Народу није фалило баш ништа - све предивно!

Имало је хлеба (у недићевој кући) и "игара". Масовних кланица и убистава. Масовног погрома Срба.

Али то су били неки идеалисти, неки Срби Светосавци и Четници. А данашњи "срби" су усе, насе и подасе (позадинасе). Важно је само да је њима лепо и да су преживели и нарањени, остале ко хебе, кад нису подмукли и не клањају се сатани.

Значи да Дража устане и види ко га "брани" и представља...

У Недићевој кући није било никаквог масовног погрома Срба. Мало си помешао Недићеву и Павелићеву кућу. А што се тиче убистава, ни једно није дошло безузрочно, односно да пре тога из неке заседе није страдао неки Немачки војник. Да смо били мирни у тој релативно краткој окупацији, прошли би готово без жртава са ове стране Дрине, као што су прошле и све друге Европске земље које су биле под Немачком окупацијом. Шта као, сви су они били луди што су били мирни и послушни под Немцима, само смо ми паметни хтели да истерамо Немце из Југославије техником 100 Срба за 1 Немца?

Имам сведочанство из моје фамилије да су Немачки војници на улазу у град нашим трговцима-сељацима рецимо просипали укварено млеко које су ови хтели да продају на пијаци свом сопственом градском становништву. Нешто ми то не личи на "терање народних производа непријатељу", а ни на неко супер непријатељско понашање од стране окупатора.

RE: Милан Недић и четници - Лепи Бора - 17-09-2013

(17-09-2013, 12:00 PM)Громовник Пише:  ...
У недићевој кући се одлично кркало, у осталим - батали.
Што се тиче мира у окупацији, у реду, нормално.
Али да Србин УЧЕСТВУЈЕ у стрељањима 100 за 1!
То продај неком другом као величину.

Што се тиче сељака и хебања грађана - све по заслузи!
Како су се малограђански трговци, зеленаши и преваранти пре другог рата односили ка Српском селу и сељацима - мало су их сељаци дрндали.

Ја да сам сељак, па да сутра избије чудо, не да не би дао данашњим европејцима и грађанима укисло млеко, него би им дао ПЛОТУН уз тарабу.

Лепо је Милослав објаснио ко је био недић, али не вреди цртати слепом.

И да заборавих, од укислог млека може сирац!

А Двери су супер што дижу буне у окупацији...

А немцови су увјек били фини.
Одсеку главу човеку, па онда измере и заведу број зуба и тежину пломбовног злата у грам.

Што су Немци имали потребе да бране Србина да јебе другог Србина ако су нам били такви непријатељи каквим их представљаш?

Који Недићевац је учествовао у стрељањима 100 за 1?

Милослав је изнео свој став, поткрепљен одређеним изворима, углавном мемоарима оних који су били са Недићем у лошим односима. Нисам видео ни један документ у ком Недић велича Немце, или да се узда у њихову победу.

У моју кућу нису долазили ни Недићевци ни Немци да реквирирају жито и стоку, нити је Недић уништио зрнце онога што је моја породица генерацијама стварала и одваја од уста, него они којима су Совјети ослободили Београд, па их оставили да владају овде.

RE: Милан Недић и четници - Николај - 17-09-2013

(17-09-2013, 01:54 PM)Громовник Пише:  У моју кућу нису долазили ни Недићевци ни Немци да реквирирају жито и стоку, нити је Недић уништио зрнце онога што је моја породица генерацијама стварала и одваја од уста, него они којима су Совјети ослободили Београд, па их оставили да владају овде.
Некима комунисти нису улазили у кућу да реквирирају оно што су деценијама стварали...Ако је то критеријум.

Нису њиховима. Свима осталима јесу. Чак ни Немци нити Недићевци нису на тај начин пљачкали народ.

RE: Милан Недић и четници - Кент - 08-10-2014

(06-09-2013, 01:53 AM)херцеговац Пише:  Недићева стража је спашавала српску нејач и борила се против усташа на Дрини у слому источне Босне.

Недићева Српска државна стража јесте спашавала српску нејач из Босне али нису оружано супростављалу усташама.

RE: Милан Недић и четници - Милослав Самарџић - 08-10-2014

(08-10-2014, 03:01 AM)Кент Пише:  
(06-09-2013, 01:53 AM)херцеговац Пише:  Недићева стража је спашавала српску нејач и борила се против усташа на Дрини у слому источне Босне.

Недићева Српска државна стража јесте спашавала српску нејач из Босне али нису оружано супростављалу усташама.
Само ако се под спашавањем подразумевају они који су се већ спасили преласком Дрине...

RE: Милан Недић и четници - Кент - 08-10-2014

Можда СДС чекала српску децу на обали Дрине и на тај начин спашавала ? Не знам. У сваком случају се не може говорити о некој борби са усташама.

RE: Милан Недић и четници - Милослав Самарџић - 08-10-2014

Дрину су прелазили недићевци који су у ствари били легализовани четници, нпр. Дринска група мајора Матића, и Недић их је похапсио чим је сазнао за то.
О спашавању у дословном те речи од стране Недића и недићеваца нема говора, јер са ове стране Дрине није било усташа.

RE: Милан Недић и четници - Игмански Четник - 02-11-2014

(01-09-2013, 11:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  Било је неколико питања ових дана Недићу, па рекох да отворим тему.

Основни подаци:
http://www.pogledi.rs/milan-nedic/

Пуковник Пантић о Недићу:
http://www.pogledi.rs/pukovnik-branislav-pantic-o-milanu-nedicu/

Специјална полиција против четника:
http://www.pogledi.rs/specijalna-policija-protiv-cetnika/

Недићевци и Битка за Србију:
http://www.pogledi.rs/nedicevci-i-bitka-za-srbiju/

Монодрама о Недићу:

http://www.youtube.com/watch?v=mfjwWV9Ss5U&feature=player_embedded#at=420

Коментар о монодрами:
У овом инсерту два пута се побнавља фраза ''Луди Срби'', а једном ''Луди Дража''.
Наравно, оно за Крагујевац није тачно (масакрирање убијених Немаца).
''Неће нас Енглези - то је најчешћа фраза'', а односи се на бомбардовање Београда 1944. Који су иначе бомбардовали Американци.
Ова драма не приказује догађаје какви су били. Подразумева се нпр. да је позитивна контрафраза: ''Неће нас Немци''. А они су ипак поубијали много више Срба.
Дражина политика није била ''прутом на бика'', итд. Већ је подразумевала паметан отпор, а поред осталог и сузбијање комунизма, у чему је 1941. Дража спречен управо од Недића и Љотића.
Ипак, мој највећи утисак је што нема представа о Дражи. Баш кад је ово бомбардовање у питању, ту је много већа била Дражина драма, него Недићева. Дража је, дакле, табу тема, док је за владајући естаблишмент прихватљивија недићевско-љотићевска опција.
Пуковник Пантић је Недићу дао мјесто и то је једина истина

RE: Милан Недић и четници - Ултрадесничар - 14-10-2017

"...Ја јасно видим свој пут и своју судбину: ви ћете ме стрељати или обесити. Али пре него што душу предам Богу, висећи уз неку бандеру на Теразијама, ја ћу тамо далеко испред небеског престола видети бар један милион Срба, који ми у једном часу кажу : остали смо у животу благодарећи теби и твојој издаји. Ви ћете ме убити а они ће ме мртвог бранити, и пред Богом, и пред Србима, и пред судом историје. Они су моје судије, а не Михаиловић и његова безбрижна лондонска господа.
Михаиловић може жртвовати живот, алија ради тог милиона и целог свог народа жртвујем нешто више од свих људских живота...Жртвујем своју част и своје светло име..."

Милан Ђ. Недић ( 1943.)

извор: др Радоје Вукчевић " На страшном суду" ( Чикаго, 1968.)

RE: Милан Недић и четници - Милослав Самарџић - 14-10-2017

(14-10-2017, 03:41 PM)Ултрадесничар Пише:  "...Ја јасно видим свој пут и своју судбину: ви ћете ме стрељати или обесити. Али пре него што душу предам Богу, висећи уз неку бандеру на Теразијама, ја ћу тамо далеко испред небеског престола видети бар један милион Срба, који ми у једном часу кажу : остали смо у животу благодарећи теби и твојој издаји. Ви ћете ме убити а они ће ме мртвог бранити, и пред Богом, и пред Србима, и пред судом историје. Они су моје судије, а не Михаиловић и његова безбрижна лондонска господа.
Михаиловић може жртвовати живот, алија ради тог милиона и целог свог народа жртвујем нешто више од свих људских живота...Жртвујем своју част и своје светло име..."

Милан Ђ. Недић ( 1943.)

извор: др Радоје Вукчевић " На страшном суду" ( Чикаго, 1968.)
Је ли неко до сада сазнао име барем једног од тих милион Срба чије животе је спасао Недић?