Референдум - туби ор нот туби -
Бенито - 15-01-2022
Излазимо, братијо, или не излазимо???
Дет ис д квешчн!!!
RE: Референдум - туби ор нот туби -
Mekenzi - 15-01-2022
Има већ тема
Промена устава Републике Србије
https://www.pogledi.rs/forum/thread-4637.html
Митић - 15-01-2022
Ако излазимо, онда да заокружимо НЕ.
А тиме гласамо и против ових ликова на власти.
Ђорђе - 15-01-2022
Ако излазимо, "не" је дужност сваког ко користи главу за било шта друго поред шишања.
Начелно, постоје добре промене у области правосуђа али то што пише на папиру није битно у држави где Удба још увек дрма.
luka.luke - 15-01-2022
(15-01-2022, 05:12 PM)Ђорђе Пише: Ако излазимо, "не" је дужност сваког ко користи главу за било шта друго поред шишања.
Начелно, постоје добре промене у области правосуђа али то што пише на папиру није битно у држави где Удба још увек дрма.
Баш тако!
Колико сам схватио, циљ промјене устава је елиминисање политичког утицаја на правосуђе у Србији. То је потпуно у реду, ако постоји утицај, а не може се елиминисати без промјене устава (то ми је баш чудно). Након промјене устава требало би се наводно формирати неко тијело (орган, институција или већ шта), које би бирало и именовало судије и тужиоце умјесто Скупштине Србије, која је то до сада радила, а чиме би се наводно елиминисао политички утицај. У БиХ постоји такво тијело и зове се Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС). Међутим, политички утицај тиме не да није елиминисан, него је присутан у највећој могућој мјери.
Ђорђе - 15-01-2022
И данас постоји Високи савет судства и Државни тужилачки савет али су "квоте" у њима тако подешене да министар правде (и у нашем, несрећном, случају - Партија бесмртна) имају превагу приликом гласања за избор судија и тужилаца на други, стални мандат, тј. њихова воља је пресудна.
Укидање пробног мандата је добра ствар (судија није приправник, зар не?), само устројавање посебног тела са другачијим саставом у коме ће преовладавати судије и тужиоци је такође добра ствар. Парадоксално је да су створене боље основе за посебну грану власти а да је све урађено кроз нелегитимну Скупштину.
То опет не значи да треба изабрати било шта осим "не". Иако ме лично могу тангирати ове промене, не могу да их прихватим као легитимне и уставотворне.
RE: Референдум - туби ор нот туби - Јеремија - 15-01-2022
Најделотворније би било бојкотовање референдума.
Овај има и "нож и погачу" па је унапред познат резултат референдума.
Када би народ игнорисао позив за гласање резултат би био више него јасан...
Авакс - 15-01-2022
Како може бојкот бити делотворан, када нема цензуса?
Ђорђе Ивковић - 15-01-2022
(15-01-2022, 11:14 PM)Јеремија Пише: Најделотворније би било бојкотовање референдума.
Овај има и "нож и погачу" па је унапред познат резултат референдума.
Када би народ игнорисао позив за гласање резултат би био више него јасан...
И да бојкотујемо, опет су и нож и погача код њега.
И ја сам до некидан мислио да је референдум решен. Приближно тако мислим и сада. Међутим, Вучићево понашање је врло чудно. Кампања млитава. Он избацио неки спот који се може видети само на Инстаграму. У споту све тамно, он говори тужним гласом, музика депресивна. Као да зове на сахрану а не на гласање ради "светле будућности"... ИТД... Укратко, делује као да прави ситуацију за оба исхода...Или да је из неког разлога врло мрзовољан.
Ђорђе - 16-01-2022
Зато што мислим да ни он није толико сигуран колико му ова промена може помоћи у даљем скрнављењу Србије. Потенцијално може отупити оштрицу контроле над правосуђем.
Шумадинац - 16-01-2022
https://i.postimg.cc/pTwcMk3T/IMG-e8bfbc6edbb160123825e85e89933a99-V.jpg
ХраброСрце - 16-01-2022
Колико се сјећам и овај устав из 2006. једва је изгласан, било је нешто мало изнад цензуса. То је било послије одвајања Црне Горе, ишла је нека кампања која баш и није будила неко интересовање, али на крају је ипак изгласан устав.
Бенито - 16-01-2022
Тема овог референдума искључиво је одвајање Космета од Србије. Толико.....
Шумадинац - 16-01-2022
Организовани конвој непознатих гласача са КиМ који су дошли албанским аутобусима да гласају у Врању‼️
Локација: Доње Врање, Бирачко место број 36 (Академија техничко васпитачких струковних студија), улица Филипа Филиповића.
Митићу, каква је ситуација доле?