Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(08-11-2018, 07:49 PM)Мића Адмирал Пише:  
(01-11-2018, 05:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(01-11-2018, 04:53 PM)Николај Пише:  
(01-11-2018, 04:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  Аха. ОК. Мислио сам да није онај са великим стомаком.
А овај десно овде је изгледа Цига.

Да, на земљи је Цига. Има и њега на сликама са Милошевићем. Тај са стомаком је ордонанс Радовановић.

Дражин ордонанс? Јел знаш нешто о њему?

рез.арт.поручник ИСИДОР М. РАДОВАНОВИЋ (1906 - 1945), учитељ, шифра "БЕМ".

Јеси сигуран да је то тај? Мислим да је тај био командант Бољевца, има га на једној слици са Кентом.

Овај Радовановић из ВК треба да је друга особа.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(08-11-2018, 08:09 PM)Николај Пише:  
(08-11-2018, 07:49 PM)Мића Адмирал Пише:  
(01-11-2018, 05:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(01-11-2018, 04:53 PM)Николај Пише:  
(01-11-2018, 04:48 PM)Милослав Самарџић Пише:  Аха. ОК. Мислио сам да није онај са великим стомаком.
А овај десно овде је изгледа Цига.

Да, на земљи је Цига. Има и њега на сликама са Милошевићем. Тај са стомаком је ордонанс Радовановић.

Дражин ордонанс? Јел знаш нешто о њему?

рез.арт.поручник ИСИДОР М. РАДОВАНОВИЋ (1906 - 1945), учитељ, шифра "БЕМ".

Јеси сигуран да је то тај? Мислим да је тај био командант Бољевца, има га на једној слици са Кентом.

Овај Радовановић из ВК треба да је друга особа.
Тај из Бољевца је ИСИДОР НИКОЛИЋ (1896 - 1944) и нема везе са ВК
Овај мој ИСИДОР је из с.Миоковци, код Чачка, од оца Милорада.
Команд.Миоковачког четн.одреда, септ.1941.
Команд. Четн. Команде м.Рудник, пр.пол.окт.1941. Команда је бројала 120 четника, а постојала је истовремено и партиз.команда.
Замен.команд.Четн.Команде м.Рудник, др.пол.окт.1941.
На служби у Штабу Другог равног.корпуса, од окт.1942.
Ордонанс - официр Штаба ВК ЈВуО, 1943-44
На служби у Отсеку за Просветнике у Обавешт.радио центру - Прес центар - ВК ЈВуО.
Председник.Удружења просв.радника при Штабу ВК, изабран на Конгресу просветара у с.Дуго Поље, Босна, 1945.
Погинуо на Зеленгори сред.маја 1945., у чину рез.арт.капетана.
Одговори

Које још од наших жив у Енглеској и где тачно живе?
Одговори

(13-11-2018, 11:56 PM)Болстон Пише:  Које још од наших жив у Енглеској и где тачно живе?
Има. У Лестеру сигурно, можда и у Лондону.
Одговори

Pozdrav svima !
Nov sam na forumu, ovo je moj prvi upis.
Pročitao sam skoro sve na ovom forumu vezano za Jugoslovensku vojsku u otadžbini pa evo nekog mog mišljenja.
Gospodine Miloslave, molim Vas da mi ukažete gde grešim.
-Mihailović organizuje svoje ustanike na velikoj teritoriji, kasnije to rade i komunisti. Na početku sa njima pregovara o zajedničkoj borbi. Mislim da je MORAO u početku da odlučno saseče taj pokret jer je cilj komunista bio promena sistema i rušenje kraljevine. Sigurno je jedan od razloga bio i to što su najveći deo komunističkog pokreta činili Srbi i nije hteo da proliva bratsku krv. Da su komunisti uništeni u samom početku, kasnije ne bi stradalo na desetine hiljada Srba u međusobnom ratu, ne bi Nemci streljali 100 za jednoga, ne bi bila poklana Kozara,Lika... ne bi posle rata 100.000. bilo ubijeno...Pri ulasku Crvene armije jedini pokret otpora bi bio Ravnogorski i Rusi bi, ako nas je svet već izdao i dodelio njihovoj interesnoj zoni, morali da sarađuju sa njima.
-Mislim da su napadi na Nemce samo nanosili štetu pokretu, stradao je veliki broj civila... Da li je Draža stvarno mislio da mi možemo da sami izbacimo okupatora iz zemlje. MORAO je da uništi komuniste u začetku i da se bori protiv ustaša, balija i arnauta. Sa Nedićevim i Ljotićevim snagama je MORAO da ima sporazum o nenapadanju jer će sa porazom Nemaca i oni da nestanu a i u njihovim redovima su samo Srbi bili. Jačanje pokreta i spas civila, to je trebalo da bude prioritetno. Pri povlačenju Nemaca postepeno bi zauzimali teritorije i obračunali se sa ustašama.
-1943-e "saveznici" počinju da snabdevaju komuniste. Da li se tada nešto menja u Dražinim planovima ? Da li je pomislio da će biti izigran ? Da li je posumnjao u Kralja koji se tada nalazi u Engleskoj ? MORAO je da učini neki zaokret.
-Kako je četnički pokret dopustio onakvo zatiranje Srba u Krajini i Zapadnoj Bosni ? Da li su mogli bolje da se zaštite Srbi poklani kod Starog Broda ? Zašto se nikada nije organizovao veliki napad na Jasenovac ?
-Rusi dolaze 1944-e do Srbije a Draža šalje samo jednog pregovarača u Rumuniju ? Da li je on pratio i planirao napredovanje Sovjeta ? Zašto nije pokušao da napravi sporazum mnogo ranije ?
- Rusi ulaze, komunisti napreduju, četničke snage se povlače u Bosnu i tada ,po meni, Draža pravi najveću grešku, pokušava proboj u Srbiju a MORAO je da predvidi da je taj potez nemoguć. Veliki broj srpskih junaka strada na Zelengori i kasnije po Srbiji. Oni nisu zaslužili takav kraj ! Da su se svi povukli za Đujićem bila bi stvorena moćna četnička emigracija koja bi možda sprečila novi pogrom Srba 90-ih.
-Da li bi sve bolje bilo po srpski narod u celini da je umesto Draže vođa bio npr. Račić, Dangić, Kalabić... ?
-Dragoljub Mihailović - veliki čovek koji možda nije dorastao ogromno zadatku koji je bio pokrenuo.
-Četnički junaci - njihovo junaštvo je bilo u rangu naših junaka iz Velikog rata ali komunističko zatiranje istorije je napravilo to da se njihovo junaštvo nikada neće slaviti kod celog srpskog naroda i naših pokolenja.
Hvala Vam što se borite za istinu o slavnom pokretu !
Одговори

Поздрав,
- Дражин први план јесте био уништење комуниста, заједно са жандармеријом, али у томе су га спречили Недић и Љотић, опширније:
https://www.pogledi.rs/kako-su-nedic-i-l...anja-1941/
- Да су комунисти уништени, на крају би опет дошла Црвена армија, као нпр. у Пољској, где није било комуниста. Долазак Црвене армије зависио је од политике Западних савезника.
- Није био могућ споразум са недићевцима и љотићевцима, јер су они били под немачком командом, тј. то би аутоматски значило - споразум са Немцима. Ипак Недић и Љотић су дуго сматрали да им је Дража већи непријатељ од комуниста.
- Дражин циљ није био да сам истера Немце, већ да помогне општој борби против Немаца колико се може. Борба против усташа и комуниста увек је била циљ.
- Да, 1943, у ствари још 1942, Дража оштро критикује Енглезе (''да није Немаца, Енглези би били најгори народ на свету''). Направио је заокрет према Америци, јер је изгледало да Америка води другачију политику. Ипак, прва му је била парола: ''У се и у своје кљусе''.
- Западни српски крајеви су близу Загреба и Комунистичка партија Хрватске успела је да се Србома наметне као лидер. То је највећи успех комуниста током рата.
- Нису то били Руси, већ Совјети, имали су наређење да су четници исто што и усташе. Послао је у ствари више делегата, сви су жртвовани.
- Дражи су предлагали неки официри да се повуче на запад, тј. у Италију, али он је одговарао: ''Наш циљ није бекство, већ борба до краја''. Сматрао је да је положио заклетву да брани народ и да нема одступања. Веровао је у могућност устанка када Црвена армија напусти Србију, очекивао је, сем тога, ''Хладни рат'' Истока и Запада.
Одговори

Да ли си наилазио на име ратног фотографа српске војске из Балканских и Првог светског рата, Ристу Марјановића, у оквиру неких података у архивима за Други светски рат?
Одговори

(17-11-2018, 07:28 PM)Бенито Пише:  Да ли си наилазио на име ратног фотографа српске војске из Балканских и Првог светског рата, Ристу Марјановића, у оквиру неких података у архивима за Други светски рат?
Нисам.
Одговори

Видео сам неку фотографију коју је направио за време Другог светског рата. Колико се види на слици су тројица четника, негде на неком путу. Међутим, на полеђини је Риста написао "Недићевци у потрази за фотографом". Тако да није баш најјасније о чему се ради.
Одговори

Gospodine Samardžiću, pri ulasku Crvene armije koliko četnika ima ponaosob u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Hercegovini i Krajini ? Hercegovci se sa Crnogorcima kreću ka Lijevča polju, Đujićevi ka Italiji. Pitanje je : koliko se četnika sabira sa Dražom u Bosni i šta je sa ostalima ? Bilo je samoubistava i dezerterstva u malom broju, da li su se ostali demobilisali i vratili kućama, mislim i za Srbiju i Bosnu ? Da li su se sa Dražom spojili svi odredi iz Bosne ?
Одговори

Што се тиче географије, онда су границе биле другачије, Србију су чиниле српске бановине, Врбаска, Дринска, итд. Окупаторске границе нису признаване када је реч о четницима.
Број четника се свугде нагло смањио после краљевог говора 12. септембра - дезертерства, као и после упада Црвене армије - заробљавање, нова дезертерства.
Све јединице из Босне биле су с Дражом до краја, а и после краја рата било их је доста.
Део Херцеговаца остао је са Видачићем на терену, а део је пошао са Баћовићем, то је дуга прича, Лукачевић, Независна група... Херцеговаца је било скоро 10.000, али просто су се распали пред истовременим нападима партизана и Немаца, септембра 1944, било је великих губитака.
Команда Западне Босне, Врањешевић, имала је око 10.000, северна Босна такође, Мајевички 6.000, Романијски 6.000, Дрински 3-4.000. Од 12. септембра 1944. настаје хаос. Зауставља се офанзива на Немце и усташе, потом следи размена заробљеника (било је око 300, или 400, заробљених Немаца) Романијски и Дрински се први распадају, делом због губитака, делом јер је Баћовић (Лукачевићев наследник) успео да их обмане и поведе (вратили су се са Лијева поља). Потома Мајевички трпи велике губитке, онда делови остају у герили а део се повлачи са Дражом (април 1945). Озренски, Требавски и 2. средњобосански по Дражином доласку повећавају бројно стање, онда и они трпе губитке, део остаје у герили, део такође са Дражом према Зеленгори, с тим што су они пре Зеленгоре упућени на матичне територије, ради одвлачења комуниста и заваравања трага за кретање главнине (нису стигли, изгинули су, заробљени и масовно стрељани). Врањешевићева команда је имала задатак да до краја брани своје територије. Они су савладани тек у лето 1945, заробљеници су стрељани. Али, и даље су остале крупне јединице, последња велика јединица одлази у Италију крајем лета 1945. Септембра 1945. били су последњи велики напади четника из Босне на комунисте, да би се одвукли од Дрине, а на Дрини Нешковић је савладао комунисте и омогућио Дражи да пређе на источну обалу.
Ђуришић је повео око 6.000, војвода Ђујић око 6.000 и војвода Јевђевић око 1.200 мислим.
Одговори

Да ли је после 12.09.1944. династија Карађорђевић изгубила сва права да икада има било какав положај у српском народу ?
Одговори

Наравно да није.
Одговори

Краљ је својим говором издао ЈВуО, страдало је на десетине хиљада јунака, после рата још више цивила, дошао је комунизам од кога се можда никада нећемо опоравити. Немојте да кажете да је био натеран, какве су муке Срби прошли по усташким и комунистичким казаматима па нису издали или се одрекли народа и вере.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 17 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним