Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Да ли неко зна нешто више о следећим активним официрима Звишке бригаде, Крајинског корпуса:
1. Поручник Раде М. Дејановић, командант 5. батаљона Звишке бригаде
2. Коста Дејановић
3. Поручник Петар Дабетић, одведен у заробљеништво од стране Немаца
4. Поручник Лазар Дабетић
5. Станојевић, командант 3. батаљона
6. Поручник Јован Ђорђевић, председник суда на суђењу Ћати и Ванди?

Да ли знате неке друге официре са службом у Звишкој бригади?

Да додам, Богољуб, Војислава, Трифуновић. У књизи "Срби у ратном дневнику Вермахта", Др Коста Николић, објављена је фотографија и текст о Богољубу Трифуновићу:
"Рођен у Рачи 27. новембра 1919. Пре рата најбољи студент у класи на Правном факултету у Београду (добио је књигу са потписом краља Петра). Завршио је Равногорску војну академију код мајора Палошевића, потом био на дужности у Завишкој (Звишкој, прим. Б.М. )бригади Воје Триброђанина. После шест месеци на равној Гори код Драже, враћен је у Завишку бригаду.
У Мозгову код Ражња партизани су га, са групом официра, позвали на преговоре. Међутим, када су отишли, све су их стрељали."
Одговори

(02-02-2019, 04:37 PM)Бранислав Марић Пише:  Да ли неко зна нешто више о следећим активним официрима Звишке бригаде, Крајинског корпуса:
2. Коста Дејановић

Да додам, Богољуб, Војислава, Трифуновић. У књизи "Срби у ратном дневнику Вермахта", Др Коста Николић, објављена је фотографија и текст о Богољубу Трифуновићу:
"Рођен у Рачи 27. новембра 1919. Пре рата најбољи студент у класи на Правном факултету у Београду (добио је књигу са потписом краља Петра). Завршио је Равногорску војну академију код мајора Палошевића, потом био на дужности у Завишкој (Звишкој, прим. Б.М. )бригади Воје Триброђанина. После шест месеци на равној Гори код Драже, враћен је у Завишку бригаду.
У Мозгову код Ражња партизани су га, са групом официра, позвали на преговоре. Међутим, када су отишли, све су их стрељали."

1. Ime - Radovan
4. Umro u Parizu
5. Ime - Nikola, porucnik
6.Rodom iz Bosne, nadimak - Joca, presao komunistima
Одговори

(02-02-2019, 05:55 PM)Мића Адмирал Пише:  
(02-02-2019, 04:37 PM)Бранислав Марић Пише:  Да ли неко зна нешто више о следећим активним официрима Звишке бригаде, Крајинског корпуса:
2. Коста Дејановић

1. Ime - Radovan
4. Umro u Parizu
5. Ime - Nikola, porucnik
6.Rodom iz Bosne, nadimak - Joca, presao komunistima

Хвала Вам на брзом одговору и допунама.
Још једног официра проналазим, а немам више података:
Активни пеш. п.поручник Станчић.
Који чин је имао Богољуб Трифуновић?
Одговори

Stancic - ime : Milorad, komand Prvog bataljona
Trifunovic - najv rez p porucnik
Znate li nesto vise o inz Miodragu Radovanovicu, komand sreza Zviskog ?
Одговори

Znate li nesto vise o inz Miodragu Radovanovicu, komand sreza Zviskog ?
[/quote]

О инж. Миодрагу С. Радовановићу знам само оно што пише у књизи „Слобода или смрт“, Радоја и Живана Кнежевића, на стр. 582., слика са текстом да је био командант среза Звишког/Кучево/, који је давао две бригаде Крајинском корпусу.
Нисам наишао да се помиње у Звишкој бригади, а не помиње се ни у пар књига о Кучеву које имам. Није био ни у предратном четничком покрету Кучева.
Одговори

Iz Velike Plane. Na kraju rata prisao komunistima.
U Zviskoj brigadi obavljao vise duznosti.
Одговори

Имам једно питање за све на форуму, а тиче се писама која је наводно Ђенерал Дража послао Степинцу и Павелићу 1945. године у којима је тражио пролазак за себе и своје људе кроз НДХ, како би се предали западним савезницима. Постоји ли литература или неки озбиљни чланак или више њих који се баве овом тематиком, а да нису наравно део црвене пропаганде. Поздрав свима, ја сам овде нова торта... Баја
Одговори

У поступку Дражине рехабилитације, суд је утврдио да су та писма, као и "Дражина инструкција" из децембра 1941. године, фалсификати. То је наведено и у решењу, чини ми се.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(04-02-2019, 11:23 PM)NikolaKG1987 Пише:  Имам једно питање за све на форуму, а тиче се писама која је наводно Ђенерал Дража послао Степинцу и Павелићу 1945. године у којима је тражио пролазак за себе и своје људе кроз НДХ, како би се предали западним савезницима. Постоји ли литература или неки озбиљни чланак или више њих који се баве овом тематиком, а да нису наравно део црвене пропаганде. Поздрав свима, ја сам овде нова торта... Баја
О том и другим фалсификатима има овде:
https://www.pogledi.rs/24255-2/
Одговори

Хвала Вам пуно. Поздрав.
Одговори

Da li vam je poznata ova slika?stranica Mladenovcani
Одговори

(05-02-2019, 11:01 PM)Mikajlo Пише:  Da li vam je poznata ova slika?stranica Mladenovcani
Јесте, то су љотићевци.
Одговори

У Политици је објављен нови чланак о Калабићу, где се између остало помиње:

"...Наведен је случај Живана Ђурђевића из села Балиновић код Ваљева којем су у пролеће 1943. године најпре заклали једног сина, а потом Живана живог пекли на ражњу. У Горњем Црниљеву код Осечине убијен је мештанин Александар Павловић Герла који је одбио да четницима спреми храну, у мају 1944. у Рајковцу код Аранђеловца заклане су сељанка Даринка Радовић и њене две ћерке. У селу Копљару код Аранђеловца 26. децембра 1943. Калабић и његова свита заклали су 22 особе, међу њима и једно дете, у селу Светлићу код Тополе у јуну 1944. заклали су породицу Чедомира Ђурђевића, у Вранићу у децембру 1943. заклали су или убили 72 житеља..."

1. Да ли је истина ово клање жена и деце, и печење на ражњу?

2. Да ли су ови злочини у потпуности измишљени или делимично тачни?

3. Ако злочини нису измишљени, која је њихова позадина и контекст?

4. Постоји ли Калабићева одговорност, а ако постоји, да ли је Калабић одговоран директно, тј. да је лично клао или надгледао клања, или по командној одговорности, тј. зато што није преузео мере да спречи или казни извршиоце злочина?
Одговори

Злочин у Вранићу нема везе не само са Калабићем, него ни са Гардом, то је урадио један батаљон Авалског корпуса.

У Копљарима мислим да је било мање од десет убијених, а не 22. Ако је реч о оним Циганима. Калабић није био присутан.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 14 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним