Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(29-07-2020, 11:09 PM)Александар Динчић Пише:  Имаш на интернету књигу - слободно скидање.

На Твом профилу на academia.edu, одатле сам и ја скинуо.

А јел има још у продаји штампано издање?
Одговори

Добривоје Топаловић, такође, скоро је помињано.

Нисам сигуран шта је било са Благојем Узуновићем, оцем Танасија Узуновића, познат је прогон целокупне те фамилије, али не знам да ли је убијен.
Одговори

(29-07-2020, 04:24 PM)Милослав Самарџић Пише:  У вези асфаслтирања...
Реч је о путу Крагујевац - Крушевац. Тек 1990-тих је завршено асфалтирање тог пута.

Када је отворена редовна авио линија Београд - Бар?

Можда 1979. године. Као што Пек каже, да ли Бар има аеродром.

Можда сте мислили на пругу Београд - Бар
Одговори

(30-07-2020, 12:49 PM)Mitic Пише:  
(29-07-2020, 11:09 PM)Александар Динчић Пише:  Имаш на интернету књигу - слободно скидање.

Не бих знао.
Одговори

(30-07-2020, 07:10 AM)пек. Пише:  
Реч је о путу Крагујевац - Крушевац. Тек 1990-тих је завршено асфалтирање тог пута.

Зар је Бар имао аеородром

Јесте. Линија је отворена 1939.
Одговори

(30-07-2020, 01:17 PM)Mitic Пише:  

Не, авио линија Београд-Бар отворена је 1939.
Мало је коштала, а пруга Београд-Бар је највећа промашена инвестиција у историји Србије - 40 милијарди долара.
Одговори

(30-07-2020, 11:46 AM)Mitic Пише:  
(30-07-2020, 10:53 AM)Бенито Пише:  Колико познатих личности из доба комунистичке Југославије су били сирочићи услед злочина комуниста над њиховим родитељима, пре свега очевима?

Можда двадесетак. Ово је одокативна процена.

Већ смо причали да је Драгомиру Бојанићу Гидри убијен отац од стране комуниста.

А чини ми се да су сличну ситуацију прошли и Павле Вуисић и Данило Бата Стојковић, али нисам сигуран.
Бојим се да је број већи.
Одговори

(30-07-2020, 12:56 PM)Горски штаб 52 Пише:  Добривоје Топаловић, такође, скоро је помињано.

Нисам сигуран шта је било са Благојем Узуновићем, оцем Танасија Узуновића, познат је прогон целокупне те фамилије, али не знам да ли је убијен.
Бора Станковић....
Одговори

(30-07-2020, 02:30 PM)Бенито Пише:  
(30-07-2020, 11:46 AM)Mitic Пише:  
(30-07-2020, 10:53 AM)Бенито Пише:  Колико познатих личности из доба комунистичке Југославије су били сирочићи услед злочина комуниста над њиховим родитељима, пре свега очевима?

Можда двадесетак. Ово је одокативна процена.

Већ смо причали да је Драгомиру Бојанићу Гидри убијен отац од стране комуниста.

А чини ми се да су сличну ситуацију прошли и Павле Вуисић и Данило Бата Стојковић, али нисам сигуран.
Бојим се да је број већи.
Бора Станковић.
Ружица Сокић.
Новак Новак (''Позориште у кући''; Новаковић, из Крушевца).
Одговори

Има и међу Крушевљанима, Новосађанима, Шапчанима... Не могу свих да се сетим, а многи су и крили ко су им били очеви.
Углавном, одавно је време да се попишу сви ти људи.
Одговори

(30-07-2020, 01:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Мало је коштала, а пруга Београд-Бар је највећа промашена инвестиција у историји Србије - 40 милијарди долара.

Милославе, ово је фантастичан податак. У данашњим уџбеницима у Црној Гори се помиње како за вријеме краљевине ништа није рађено и да је била запостављена. Посебно је био један пасус за пругу Београд - Бар, како је краљ Александар наводно "проћердао" паре за пругу. Чак и наводе како, заборавио сам тачно. А нпр. на Цетињу све зграде урађене за вријеме краљевине... Знаш ли можда локацију на којој је био аеродром у Бару?
Одговори

(30-07-2020, 04:42 PM)ХраброСрце Пише:  
(30-07-2020, 01:49 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Милославе, ово је фантастичан податак. У данашњим уџбеницима у Црној Гори се помиње како за вријеме краљевине ништа није рађено и да је била запостављена. Посебно је био један пасус за пругу Београд - Бар, како је краљ Александар наводно "проћердао" паре за пругу. Чак и наводе како, заборавио сам тачно. А нпр. на Цетињу све зграде урађене за вријеме краљевине... Знаш ли можда локацију на којој је био аеродром у Бару?
Не знам. Можда ово помогне:
[Слика: Avio-Beograd-Bar.jpg]
Одговори

(30-07-2020, 12:49 PM)Mitic Пише:  

Иначе, оригинални рукопис има 500 страна-зато ја нисам дуго времена био на Погледима. Прилично дуго сам радио на њему и по архивима. Међутим, новац је стигао за свега 200 страна. Ту се већ видела јасна тенденција да се држава не жели замерати свемоћним Немцима – изазивачима Великог рата, као и да ће читав јубилеј (100 година од Великог рата) што више стањити. Кулминација је била у Паризу, када је Вучић понижен. Тако да се морало много сабијати.
Ако Бог да, издаће се некад и допуњено издање – свих 500 страна рукописа о Моравској дивизији.
Драго ми је да си читао и да се чита. Многи ми јављају.
Одговори

"Бестидно је, а на срећу, показало се и бесплодно; плашење црногорског народа потенцијалним великосрпским национализмом и хегемонизмом, као негатором црногорске нације и државе. На таквим, рекао бих, болесним халуцинацијама, на тој се мјери тражио и до скоро налазио начин одржања на власти и скретање народне политичке пажње са себе. Командантима те борбе против невидљививог непријатеља уредно је стизала безрезервна подршка појединих републичких, а и југословенског руководства. "

Ово су ријечи једног политичара из 1989. Погодите ко је тад овако говорио?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 10 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним