Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

(23-04-2026, 02:12 AM)Коле Којот Пише:  Извесно време провео је у Србији, идући ка Видину, о чему сведочи Јован Ђ. Авакумовић у својим белешкама.

„Ја сам, за прве владе кнеза Милоша, прешао у Србију као аустријски војни бегунац. Примљен сам врло добро, добио сам за учитеља у Гружи. Ја бих тада и остао да служим Србији и српству, колико бих умео и могао својом спремом и знањем. Ну, после тог кратког бављења у Србији, Аустрија је затражила да ме Србија изда Аустрији... Кад ме тако затражила Аустрија, кнез Милош позвао ме је у свој двор, у Крагујевац, и казао ми: Синко, ја не могу због тебе војевати са Аустријом, али нећу ни да те предам њој јер сам обавештен да ниси кривац, као што Аустрија представља, а и да си одгојен у духу српства. Наредићу мојим властима да ти олакшају и изврше прелаз у Турску. Иди тамо и прими се службе. Турска је оскудна у људима; по твојој спреми и способности, сигуран сам да ћеш далеко догурати у турској служби...”.
Браво, Коле!
Одговори

Само да додам да случај Латаса није био једини. Многи млади Срби, али и других народности, бежали су из Аустрије у Србију, тих 1820-их година. Кнез Милош је неке слао у Влашку, неке у Црну Гору, неке у поток, а неке је задржао у служби код себе, попут Димитрија Давидовића, на пример.... Али, ретко кога је вратио у Аустрију. Обавезно је био изговор да је разуђена терен, да му Османлије не дају да развије органе власти који би ефикасно хватали бегунце и слично. 
Додуше, баш је редак случај био да шаље људе директно у другу веру, и то мухамеданску. Али, он је, барем по сведочењу Омер паше Латаса, и њега тада заклињао Српством и да овај никад не заборави мајчино млеко. И Латас тврди да се тог завета и држао.
Па, у том смислу, следи и треће и кључно питање.
Одговори

И треће питање:
Омер паша Латас је прецизно дефинисао која групација у оквиру српског народног корпуса ће сигурно бити против будућег српског уједињења, да ће га саботирати и да се са њим Срби морају на време обрачунати ако желе да буду уједињени на традиционално српском културном простору. 
На кога је тачно циљао Омер паша Латас?
Одговори

Срби Лике, Кордуна и Баније?
Одговори

(23-04-2026, 11:28 AM)Monarhist Пише:  Срби Лике, Кордуна и Баније?

Не, наравно.
Одговори

Срби муслимани?
Одговори

(23-04-2026, 11:11 AM)Бенито Пише:  И треће питање:
Омер паша Латас је прецизно дефинисао која групација у оквиру српског народног корпуса ће сигурно бити против будућег српског уједињења, да ће га саботирати и да се са њим Срби морају на време обрачунати ако желе да буду уједињени на традиционално српском културном простору. 

Католици?
Одговори

(23-04-2026, 11:59 AM)Горски штаб 52 Пише:  Срби муслимани?

За мало да напишем... Баја
Али, јурили га католици, а побегао код муслимана...
Одговори

Потурчени Срби?
Одговори

...Ну, један савет за тај случај чујте још сада од мене. Бегови, спахије, потурчењаци, њихова назови интелигенција и мали део муслимана-варошана у Босни и Херцеговини – никад неће бити пријатељи српства. С њима будите на опрези. Не верујте ни њиховим претварањима. То су издајице српства, које Србија мора држати строго, ништа им не попуштати, да не би покварили остали муслимански народ тамошњи. Тај народ, напротив, сасвим је другојачији. Он не зна други језик до српски. Он је и сад духом Србин. Он ће одмах бити добар Србин и са вама, својом браћом, ићи врло радо, мада га од вас раздваја мухамеданска вера.
Извор: Јован Ђ. Авакумовић, "Мемоари", Разговор са Омер-пашом у Паризу, 1865. године
Одговори

Значи Његошева клетва га дозвала памети...

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(23-04-2026, 12:24 PM)Шумадинац Пише:  Значи Његошева клетва га дозвала памети...

Није он ни знао за Његошеву клетву.
Одговори

(23-04-2026, 12:17 PM)Коле Којот Пише:  

...Ну, један савет за тај случај чујте још сада од мене. Бегови, спахије, потурчењаци, њихова назови интелигенција и мали део муслимана-варошана у Босни и Херцеговини – никад неће бити пријатељи српства. С њима будите на опрези. Не верујте ни њиховим претварањима. То су издајице српства, које Србија мора држати строго, ништа им не попуштати, да не би покварили остали муслимански народ тамошњи. Тај народ, напротив, сасвим је другојачији. Он не зна други језик до српски. Он је и сад духом Србин. Он ће одмах бити добар Србин и са вама, својом браћом, ићи врло радо, мада га од вас раздваја мухамеданска вера.
Извор: Јован Ђ. Авакумовић, "Мемоари", Разговор са Омер-пашом у Паризу, 1865. године

Хвала, Коле, и браво, још једном.
Ово је врло важно питање, јер ми у 21-ом веку, другачије схватамо неке појмове него што су то схватали Срби у 19-ом веку, услед развоја историјских догађаја.
Дакле, Срби мухамеданске вере су тада, такође, сматрани Србима, као и православни Срби. У српској интелигенцији ретко ко је правио разлику унутар Срба мухамеданске вере, ни по географском, а нарочито не по социјалном статусу.
Омер паша Латас је у својој дефиницији изузетно прецизан. Он раздваја обичне босанске муслимане, којих је изразита већина, од беговских фамилија. Сиротињу не дира, као што је није дирао ни када је "Босну походио", али беговлуке сатире. Растура буну Али паше Ризванбеговића, и стотине бегова окива и шаље у Стамбол.
У нашој историографији то се сматра крајем политичког утицаја босанског муслиманског племства у даљој историји Босне.
Али, Иво Андрић бриљантно види да то баш и није тако. Он и пише роман "Омер-паша Латас" као предсказање да се бегови босански могу вратити на велику политичку сцену. Не без разлога, југословенски комунисти и њихови плаћени интелектуалци, управо овај роман Иве Андрића називају незавршеним и избацују га из опуса нобеловца.
То је било важно урадити, јер су босански муслимани били последњи у низу пројектованих прокси-нација на српском културном простору којима је требало разбити географско и национално јединство Срба приликом распада бивше Југославије.
На жалост, на челу Срба приликом распада бивше Југославије, налазила се прилично недорасла елита, која је, вољно или невољно, починила страховиту грешку приликом решења питања Босне и Херцеговине. Они не само да су ушли у један тежак рат, него су и босанске муслимане гледали као једну и јединствену целину, што они, а поготово тада, нису били. Омогућили су директно дизање главе босанским и другим беговским фамилијама, који су заузели највише функције у Босни, заштитили чланове својих фамилија, а отерали муслиманску сиротињу у изгибеније. У томе су имали огромну помоћ не само босанских Срба, него пре свега власти у Београду. 
Тако су се босански муслимани, притерани од православних Срба, природно окренули својој елити из Сарајева, и коначно је настала босанска нација, врела чежња Бењамина Калаја из 19-ог века. Разбијен је српски културни простор, а што је још горе, управо како је и Латас предвиђао, босански бегови су створили ентитет који је изразито непријатељски настројен према Србима.
Одговори

Само коментар. "У нашој историографији то се сматра крајем политичког утицаја босанског муслиманског племства у даљој историји Босне."
Зар нису они имали утицај током Аусто-угарске окупације и до краја I светског рата?
Такође, неке привилегије су успели да сачувају између два рата и били су део власти.
Колико је српска политичка елита, од 19. века па до II светског рата гледала да се реши политичког утицаја босанског муслиманског племства?
Колико је успела у томе?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 51 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним