Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Него, ајде једно питање, мислим да никада није постављено не само на овом Квизу, него уопште у српској јавности:
Када су четници били најближи томе да ликвидирају Јосипа броза Тита?
Одговори

Јесен 1941.године,Вучко Игњатовић и заседа после састанка у Брајићима?
Одговори

(12-05-2026, 01:28 AM)Aleksandar S Пише:  Јесен 1941.године,Вучко Игњатовић и заседа после састанка у Брајићима?

Не, пошто није ни пуцано на Броза тада.
Одговори

Било је ово питање на Самарџићевој теми ...стр 625
Одговори

(11-05-2026, 11:40 PM)Бенито Пише:  Него, ајде једно питање, мислим да никада није постављено не само на овом Квизу, него уопште у српској јавности:

Западна Босна, Прва крајишка бригада, Митар Тривунчић?
Њима је умакао за мало,.
Одговори

(12-05-2026, 11:30 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(11-05-2026, 11:40 PM)Бенито Пише:  Него, ајде једно питање, мислим да никада није постављено не само на овом Квизу, него уопште у српској јавности:

Западна Босна, Прва крајишка бригада, Митар Тривунчић?
Њима је умакао за мало,.
Јесте западна Босна, али нисам сигуран да мислимо на исти догађај. 
Кад је тачно Тривунчић био близу да ликвидира Броза.?
Одговори

Ух, требало би да тражим у његовој књизи.
Млиниште, мислим у лето 1942, кад су тек стигли из Херцеговине.
Мада може бити и лето 1943, када су други пут добежали тамо.
У сваком случају, била је Прва крајишка бригада, иначе веома јака, око 1.500 четника.
Одговори

Запленили су и неке, чини ми се Ранковићеве ствари (кофер?) које су побацали у бекству.
Одговори

(12-05-2026, 02:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ух, требало би да тражим у његовој књизи.
Млиниште, мислим у лето 1942, кад су тек стигли из Херцеговине.
Мада може бити и лето 1943, када су други пут добежали тамо.
У сваком случају, била је Прва крајишка бригада, иначе веома јака, око 1.500 четника.

Браво, то је то.
Али, то се није десило у лето 1942. године, него....
Комунисти су ушли у напуштено Јајце, 28. септембра 1942. године. Њихов Врховни штаб је, 3 или 4. октобра, кренуо из Јајца у Млиниште. (Датум треба проверити у Зборници НОР-а)
Код села Подгорје, 4-5 километара источно од Млиништа, напали су их четници. Изгледа да четници нису знали кога су напали, јер када се Врховни штаб партизана, у коме је био и Броз, почео удаљавати, четници нису предузели гоњење. 
Броз је, изгледа, иако је сам био крив, дигао велику дреку због овог догађаја Диже се цела Друга пролетерска бригада комуниста и крећу из Јајца према селу Подгорје, 06. октобра 1942. године. Уз пут у два села остављају два своја батаљона, а у Подгорје  стижу 2. и 4. батаљон Друге пролетерске бригаде. Блокирају село Подгорје у коме више није било Тривунчевићевих четника. Чекају да из Врховног штаба стигну Чича Јанко (Моша Пијаде) и друг Стево (Иван Крајачић). 
Тек по њиховом доласку, упадају у Подгорје и врше хапшења и истрагу догађаја. По кратком поступку, Моша Пијаде наређује стрељање шест лица. Требало је бити више људи стрељано, али су жене из села кренуле у такву кукњаву, да је Крајачић саветовао Пијаде да се зауставе и уместо стрељања одрже конференцију. Тако се све и завршило.
Тражим ово село Подгорје, али не могу да га нађем. 
Пијаде има споменик и гроб  у центру Београда, на Калемегдану. Овај тешки ратни злочин, као и многе друге које је починио, комунисти никада не помињу.
Одговори

Села Горње и Доње Подгорје налазе се на пола пута ваздушном линијом између Млиништа и Шипова.
Горње Подгорје је смештено испод узвишења Бобија а Доње испод коте Луња глава, обронци пл. Виторог.
Одговори

Да, то је то. Нису знали на кога су налетели, иначе би их гонили. И Друга пролетерска је тада имала око 1.500.
Наравно да не помињу, ево наиђох случајно на ФБ како пљују Тадића што је рекао да четници нису били нацисти... Туга.
Одговори

(12-05-2026, 04:50 PM)Monarhist Пише:  Села Горње и Доње Подгорје налазе се на пола пута ваздушном линијом између Млиништа и Шипова.
Горње Подгорје је смештено испод узвишења Бобија а Доње испод коте Луња глава, обронци пл. Виторог.
Ако ова села још постоје, односно ако у њима још живе људи, кладим се да нема никаквог обележја тој шесторици сељана које је стрељао Моша Пијаде. Поготово, зато што је тај цео крај, после Дејтона, припао Муслиманско-хрватској федерацији, иако су тамо вековима живели само Срби.
Одговори

Ајмо једно питање које има везе са актуелном темом на пдф Политика, а којој полемичари изгледа нису довољно дорасли или немају довољно информација, па се ослањају на масовне медије и њихове гуруе, који вешто манипулишу, већ деценијама, својим монополским положајем у српској културној јавности.
Ко је ово и када рекао, односно написао:

"Преврнут је један велики лист и ми се налазимо на једној новој страни историје.....расечен је један чвор.... постигнуто је један народ, једно име, један језик, једна национална култура.... ВИШЕ НИСМО САМО БРАЋА, НЕГО СМО ЈЕДНО БИЋЕ!"
Одговори

Јел може "помоћ пријатеља"...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 51 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним