Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(02-08-2014, 05:52 PM)мунгос Пише:  Да је и комунизам тад био само српски комунизам, а не југо-комунизам, не би из њега био ни стоти дио штете по Србе. У то сам увјерен.

Па кад ни у Русији није био Руски, већ совјетски комунизам, шта си очекивао да буде код нас? Само што код нас нису морали измишљати "совјете", већ су се елегантно сакрили иза постојећег концепта "Југословенства", задржавајући тако "легитимитет" пред светом, а истовремено на унутрашњем плану обрачунавајући се са сваким коме се поновно "браћење" са Хрватима и осталима није свиђало.

Такав појам је у самој супротности са идеологијом комуниста - њихова држава не може бити национална, већ само интернационална, па макар се те нове "нације" морале измишљати.

(02-08-2014, 05:52 PM)мунгос Пише:  И међу комунистима у ДСР је било национални Срба, од који су се многи двоумили шта да раде и који су били свјесни да за Србе не ваља оно што се ради.

Али су у току рата или посље њега елиминисани највише од "Срба"-југословена (који су били једнаки у свом антисрпскву као и највећи великохрват) и од "Југословенске браће" (који су исто тако гледали своје народе и њихове интересе, на штету Срба).

Јадни они, баш ми их је жао што нису могли да се одлуче. Јел одеш неки пут на гроб да им упалиш свећу?

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Ако већ нисам негде рекао, онај горе што клечи није Милутин Јанковић. Фотографија на којој се види Дража са Живком Топаловићем, ако је настала 6.маја, онда је то било на Субјелу. Дакле, вероватно Пратећа Црногорске бригаде је на фотографији? Ако неко зна макар једног војника са фотоса осим ове тројице( дакле, и Ковача), лакше ћемо разјаснити.
Одговори

[Слика: 1776888888.jpg]

Немам довољно знања да бих допринео разјашњењу да ли је на обе фотографије исти човек, или не...

Али свакако да се на обе види по мени идентичан знак на грудима (џепу, реверу...). Ја га до сада нисам видео и свакако бих волео да сазнам шта је у питању.

А остаје и питање за амблем на рукаву.

Хвала свима на учешћу по овом питању (пошто се овде колико видим води неколико паралелних дискусија)
Одговори

Поздрав за новог члана форума!
Да Бенито, личи на Милутина, али није Милутин!
Где је тада био Милутин?
Ово је 99% поднаредник Адам Милетић - касније потпоручник - један од 32 подофицира из Подофицирске групе, која је 1942. отишла са Дражом у Црну Гору. Ево га десно овде:Ж
[Слика: 36.jpg]
Ианче на слици видим још неколико Гружана, тј. изгледа да је делегација из Груже тада неким поводом била код Драже.
Које су ознаке - не знам. Ни на овој слици се не види добро.
Милетић је 1946. стрељан у КГ од стране комуниста.
Одговори

(02-08-2014, 04:58 PM)мунгос Пише:  Наравно да не. Међутим, комунисти су имали почетну предност, јасан циљ и бескомпромисну одлучност да стигну до тог циља. Четници, на другу страну, почели су од нуле, радили су онако како су најбоље знали, а често пута су мало и знали - неискуство, младост, неупућеност - па из тога и велики пропусти. И за цијело вријеме рата четници никад нијесу успјели да премосте ту разлику. Са војничког аспекта, нијесу били лошији од партизана, често пута били су и бољи, али на великом плану су партизани игарали коло око њих.
Фиксирао си се на темељно погрешне уопштене поставке, нпр. младост, неупућеност, неиксуство... код четника. Све је то обратно. Немаш општу слику ратишта, а то је да су до септембра 1944. четници држали већу територију него партизани, а да је упад Црвене армије решио ствар. Рат је решен споља.

(02-08-2014, 04:58 PM)мунгос Пише:  На примјер, Титина одлука да пређу у Босну је била најкритичнија одлука у самом рату (а то је оно што је Дража одбијао цијели рат, па тек онда, кад је било за све касно, коначно урадио).
Ако ме сјећање добро служи, према Ђиласу, сви су комунистички руководиоци били за то да се иде натраг у Србију, осим Тите - иако је и он у почетку то мислио, донио је одлуку да се остане у Босни).
Опет исто.
Прво, Тито није одлучио да пређе из Босну, већ је протеран из Србије. Цели рат се сводио на његове покушаје да се врати у Србију и то никада није успео - већ се вратио иза совјетских тенкова.
Обратно, Дража је још од лета 1941. слао људе у Босну, а 1942. је отишао у Херцеговину. Да је отишао у Босну - дакле, ван италијанске окупационе зоне - то би имало ужасне последице, јер ми Немци послали довољно јаке снаге да сломе четнике, иза којих би наступиле усташе и масакрирале становништво. То је био основни узрок што се Дража држао италијанске окупационе зоне - Херцеговине и највише Црне Горе.
Погледао поново јануарске немачке операције у Босни, јануара 1942, предузете само на вест да је Дража тамо!
Другим речима, за Босну је било најбоље оно што је и учињено - комбинација дипломатије и војне силе.

(02-08-2014, 04:58 PM)мунгос Пише:  Сјећам се разговора крајем 80-их са рођаком, некад млади Ђујићев командир, који ми је објашњавао како се води герилски рат. Он је посебно наглашавао политичке и идеолошке елементе вођења герилског рата и њихову важност за успјешно вођење герилског рата, који су према њему били, међу највећим разлозима комунистичке побједе и четничког пораза. Ја сам у то вријеме био превише млад да то схватим, али постало ми је јасније касније у рату.
Е, Мунгосе, шта се ти сећаш...
Запамти једном да партизани нису победили четнике - четници су изгубили због страног фактора, а не због ма какве партизанске тактике или стратегије.
То што кажеш да су партизани победили, исто је као кад би рекао да је Хашим Тачи победио генерале Павковића и Лазаревића.
Сем тога, ноторно је да су партизани водили герилски рат потпуно погрешно - супротно и од совјетских партизана - тако што су проглашавали тзв. слободне територије,с а градовима као седиштима, чиме су аутоматски герислки рат претварали у фронтални, јер су границе тих ''република'' постајале линије фронта. Сваки фронтални сукоб су, наравно, губили.
Узми Че Геварину књигу ''Герилски рат'', па је упореди са Дражином или неком другом неидеолошком герилом, или рецимо само са ''Упутом за четничко ратовање''. Јер то што је писао Че Гевара важи за све њих. Дакле, за њих је герила рат против сопственог народа ради освајања власти, док је за Дражу герила рат против агресора и дакле за свој народ. Зато су четници имали толико више присталица од партизана и зато нису могли да победе чак ни са тако огромном предношћу у оружју, опреми и муницији.
Одговори

Броз не да није одлучио да пређе у Босну, него то није знао готово до задњег момента. Чим је чуо да Милутиновић има јаче снаге него оне што су бежале из Србије, из реона Муртенице је побегао према Црногорцима у долину Лима, а Ђиласа послао у Радоињу. Није тада имао везе ни са ким, није знао шта да ради, осим да треба да извуче задњицу из немачке окупационе зоне што даље и да нађе и направи довољно јаку формацију која ће убудуће током рата бринути о њему и његовој заложници. Што је одмах и учинио након неколико дана у Рудом, а све да му се не би никад више поновило оно у Ужицу-да бежи сам. Каква црна тактика, какви бакрачи.
Одговори

Наравно, Мунгос претерује.
Ово око преласка у Босну - и евентуалног Дражиног - више ме мрзи да понављам, сто пута смо овде писали. Толико је очигледна ствар, и опет се понавља та недићевско/љотићевска пропаганда. Коју додуше ту и тамо преузимају и комунисти.
Одговори

Није, додуше, ни Ђилас био много бољи од Броза, али да им је он остао, изгинули би сви ти партизани у реону Нове Вароши. Чак му нису ни поштовали наредбе, након чувене да треба разрушити пут Сјеница-Нова Варош, да не би непријатељ механизацијом стигао из Новог Пазара и Сјенице до Нове Вароши. А никакав пут између Сјенице и Вароши тада није ни постојао. Наредио је и напад на Сјеницу, где су их Муслимани и Срби заједнички, а понаособ, разбили, па је после за то оптужио друге. Велики је генијалац биоСирома'
Одговори

Код њих је способан био само Сретен Жујовић ''Црни''.
Одговори

Милославе,
ево предлога за нови пројекат:
Да се направи детаљна мапа кретања Тита и његовог штаба и значајнијих јединица од децембра 1941 до септембра 1944, по периодима - а у односу на позиције Немаца и позиције четника. Тада би ваљда било довољно јасно да се Броз увек кретао линијом најдаљом од немачких формација, и према томе одређивао локацију главног штаба. Супротно, његове најкрупније и најјаче јединице су увек тежиле четничким позицијама.
Одговори

(03-08-2014, 12:06 PM)Chicot Пише:  Милославе,
ево предлога за нови пројекат:
Да се направи детаљна мапа кретања Тита и његовог штаба и значајнијих јединица од децембра 1941 до септембра 1944, по периодима - а у односу на позиције Немаца и позиције четника. Тада би ваљда било довољно јасно да се Броз увек кретао линијом најдаљом од немачких формација, и према томе одређивао локацију главног штаба. Супротно, његове најкрупније и најјаче јединице су увек тежиле четничким позицијама.
Па ти си већ добио резултат а да ниси ни почео да истражујеш Rolleyes

Прављење овакве мапе је врло обиман и озбиљан посао. Ако би се узеле у обзир јединице ранга батаљона, на терену су биле стотине таквих јединица, и то ако узмемо у обзир само немачке, италијанске, бугарске, домобранско/усташке и Недићеве.
Бојим се да је тако нешто и немогуће пописати, због мањка докумената. Да не спомињем да је огроман посао.
Одговори

Да, то се види ''из авиона''. Биће ваљда прилике да и то одрадимо.
Одговори

(01-08-2014, 02:30 AM)Милослав Самарџић Пише:  Ватра, не може се свака ситница проглашавати фалсификатом. То је крупна реч. Зна се шта је фалсификат.
Овде чак није у питању ни давање погрешног контекста, јер се суштина не мење додавањем ни 14 ни 114 официра.
Просто, не можете оспорити факат да су комунисти/партизани били аматерска, а четнички професионална војска. У ствари, Ви то и не чините и у ствари Ваша теза уопште није јасна?
Иначе, та петиција није само петиција, јер је очигледно да су њу потписали сви битни официри. Занимљиво би било знати зашто нема тих 14 и још неких?
Очигледно је да су ових 29 језгро, али не у командом смислу, јер су официри тамо гурани у страну, али ово све је друга тема.
Прва је како можете рећи да је нешто фалсификат, кад сви знају шта значи реч фалсификат? Уосталом, објавио сам и књигу о комнуистичким фалсификатима, дао сам примере како секу слике, прекрајају, фалсификују потписе и документа, итд. То су фалсификати. Ово у мом случају може бити само грешка, и то небитна.
Суштина је да сте ви кренули од већ готове тезе, нашли два списка који нису то што тврдите да јесте, и тиме "доказали" своју тезу. Исправан поступак би био да се поброје сви активни предратни официри на обе стране, и онда донесе закључак.
После може да се дискутује колико је то уопште добар метод јер није вођен рат за који су официри обучавани.
Наравно да јесте фалсификат, и то не грешком него са предумишљајем.

-----

Кад смо већ код тога, по називу теме питање за г. Самарџића:
Како то да се у његовим делима нађе толико нетачности и фалсификата?
- да ли су му подметнути лоши документи или слике?
- како то да није препознао да нешто није у реду са њима? Можда зато што то одговара његовом ставу?

- Како је објављена наводна слика мртвог Драже, на којој није он?
- Или слика где шпански борци прелазе француску границу проглашена за Југославију, годину дана касније?
- Или амерички документ који наводи да је 1088 авијатичара евакуисано из Југославије до октобра (732 од партизана и 356 од четника, имам тај документ), код Самарџића постаје 700 од четника?
- непостојећа Крамерова изјава "из архива ЦИА" о заробљених 1500 Немаца код Крушевца октобра 44-те.
- или рецимо потпуно произвољне тврдње како су четничке шифре биле непробојне, а партизанима су читали све поруке? Имам и за ово документе који говоре другачије, а које М.С. очигледно није консултовао.

Да не набрајам даље...

Како је могуће да вам се оволика количина нетачности поткраде у делима?
Одговори

Ватра, Ваша позиција је апсурдна: оптужујете некога за фалсификовање са становишта идеологије којој је фалсификовање друго име, суштина битисања: они су лоши момци а представљају се као добри момци, што је могуће само уз системско фалсификовање, свеједно да ли је у питању СССР, Северна Кореја или Југославија. То је просто пирода тоталитарних идеологија.

У вези оне петиције, кад се чита зборник докумената, то просто делује тако: да сви официри у комунистичким редовима позивају све своје колеге да се врате са ''пута издаје'', или тако нешто. Такође кад се читају ти партизански зборници, види се да је у њиховом покрету официра веома мало, па и ова цифра, од 20 официра код партизана крајем 1942, делује логично.
Онда сте се Ви јавили са тврдњом да је код партизана тада било више од 29 официра, набројали сте 14, или нешто више. То је толико небитно за суштину приче, да нема потребе проверавати и детаљисати, мада би се наравно могло поставити питање зашто и њих нису уписали у петицију, да ли су тада уопште били у покрету или су касније додати уз ''два сведока'', итд.

Иначе тај други списак, са око 1.000 официра код четника, ставио сам само као илустрацију; код четника је током рата у ствари било укупно око 3.000 официра. Наравно и код партизана је било више од 29 до краја рата, кад су им дошли официри из НДХ.

Дакле, користите термин ''фалсификовање'' тамо где му није место, како год се тај термин тумачио, као и ''оволика количина нетачности'' за неколико примера. И да је све у реду са тих неколико примера, то је занемарљиво с обзиром рецимо да само књиге Дража 1-5 имају 8.000 фуснота.

Превише сте у тој идеологији, да бисте могли реално да посматрате историјске чињенице.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 17 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним