Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4.6 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дража добио још једну улицу

Немогуће да је Добој, много је ближа Дервента, Модрича такође?
Ономад сам био. Smile
Одговори

Пале имају улице Добросава Јевђевића и Стјепана Лучића
Одговори

Соколац има улице: Борка и Ратка Радовића, Радомира Нешковића, Арсена Пертушића, Аћима Бабића.....

У Источном Новом Сарајеву (Лукавица) иам улица Драже Михаиловића већ негдје од краја отаџбинског рата.

У Источној Илиџи има Дерокова (насеље Младеце) и Равногорска
Одговори

(16-07-2015, 04:51 PM)Милослав Самарџић Пише:  Немогуће да је Добој, много је ближа Дервента, Модрича такође?
Ономад сам био. Smile

Добој. https://sh.wikipedia.org/wiki/Podnovlje Smile

Подновље се налази на путу Добој-Модрича. Прво је село у општини Добој кад се иде од Модриче лијевом обалом ријеке Босне. У центру села код партизанског споменика се скреће лијево старим путем за Дервенту. Чуди ме да сте ишли тим путем. Обично се иде новим путем за Дервенту гдје се са пута Добој-Модрича скреће у Шешлијама.

Нисам био 5-6 година. Не знам да ли су уклонили партизански споеник у центру села. Требали би да направе споеник Калабићу.
Одговори

Хвала на информацији!
Ишао сам некад и тим путем, али чини ми се да је ово ближе?
Нисам приметио за тај споменик.
Али приметио сам свашта на Википедији. Smile
Прво помињу Калабића као најзнаменитију историјску личност Подновља. Онда иде линк ка његовој биографији:
U dogovoru sa Nemcima, vršio je brutalnu kampanju terora nad partizanskim simpatizerima na području okupirane Srbije.

Па дестилована комунистичка пропаганда, уз одговарајуће изворе, уз закључак:
Godine 2009. rodbina Nikole Kalabića pokrenula je njegovu sudsku rehabilitaciju.[35] Na najavu podnošenja zahteva za rehabilitaciju Nikole Kalabića, istoričar Venceslav Glišić, relavantan poznavalac istorije Drugog svetskog rata na tlu Srbije, izjavio je:

Wikicitati „Nikola Kalabić najmanje od svih četnika zaslužuje da bude rehabilitovan. Ovaj osvedočeni izdajnik svog naroda i blizak saradnik okupatora ostao je upamćen po zverstvima nad srpskim civilima. I meni su, dok sam istraživao ovaj period srpske istorije, nuđene kontradiktorne informacije o njegovom životu i smrti. Ali jedina istina je ona koju mi je svojevremeno poverio Aleksandar Ranković - Nikola Kalabić je izdao Dražu Mihailovića."[36]“

Онда иде линк ка Оперцији ''Хајка'', која је описана веома штуро, уз ову напомену:
U četničkim krugovima, Operacija "Hajka" se slavi kao "najveća operacija koju su Sile osovine sprovele u Srbiji tokom 1944. godine."[1]

Фуснота за четничке кругове је мој чланак у ''Слободи'': Smile
http://sloboda.snd-us.com/index.php?opti...Itemid=123

Некад је била блажа варијанта пропаганде, а у фуснотама је била и моја књига. Сад су то поправили...
Одговори

Нема на чему.
У праву си. Кад се иде релацијом Бијељина-Бањалука ближи је пут са скретањем у Подновљу. Скретање у Шешлијама је вјероватно изабрано за магистрални пут јер је то краћи пут Добој-Дервента него кад би се скретало у Подновљу.

Не знам шта бих рекао за Википедију. Претпостављам да је уређују млађи људи и да историју пишу онако како су учили у школи. И ја се понекад сјетим партизанских пјесмица које смо учили у школи. Много је важно да се у школске програме унесе објективнија историја. На вама који добро познајете Други свјетски рат је да то изведете. Smile
Одговори

Дај нам неки лакши задатак, пут на Марс, Јупитер... тако нешто.Smile
Одговори

У Вишеграду је прије неколико дана коначно нестала и посљедња комунистичка улица, Пионирска. Сад се зове војводе Путника.
Одговори

(24-11-2015, 05:52 PM)Романија Пише:  У Вишеграду је прије неколико дана коначно нестала и посљедња комунистичка улица, Пионирска. Сад се зове војводе Путника.
А ову нову туру не рачунаш, ''Коча, Пеко...'''Smile
Мада и старих гарант има још на стотине.
Одговори

Гдје? Ја знам само за ову у Бг што је Вулин отворио, Пека или Коче...Зар су још негдје?
Одговори

То су две улице.
Ево баци поглед преко Гугл мапе:
- Антифашистичке борбе,
- Милентија Поповића,
- Владимира Поповића,
- Садика Рамиза (ту око ове има барем још 3),
- Народних хероја,
- Марка Орешковића,
- Раде Кончара,
- Веселина Маслеше,
- Станислава Сремчевића,
- Фрање Клуза...
Одговори

Виђех да у Шапцу има улица или трг ђачког батаљона. Па помислих да то није онај батаљон који је трагично изгинуо од комуниста, што описује Трбојевић. Или се то односи на 1300 каплара из Великог рата??
Иначе, када се ондоси на ове друге, у другим градовима, пише улица 1300 каплара а не ђач.батаљона.
Одговори

(02-02-2016, 10:31 PM)Романија Пише:  Виђех да у Шапцу има улица или трг ђачког батаљона. Па помислих да то није онај батаљон који је трагично изгинуо од комуниста, што описује Трбојевић. Или се то односи на 1300 каплара из Великог рата??
Иначе, када се ондоси на ове друге, у другим градовима, пише улица 1300 каплара а не ђач.батаљона.
Да, мисли се на четнички Ђачки батаљон.
Одговори

(24-11-2015, 07:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  - Садика Рамиза (ту око ове има барем још 3),

Ако се другачије организују слова добија се
Сад и(х) каРам иза
Нека шаљивчина се очигледно нашалила са најпознатијим албанским партизаном. Човјек се звао Рамиз Садику па би правилно било Рамиза Садикуа.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним