Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Претпостављам да је овај споменик у Њемачкој.
Зар је онда логично да на споменику пише неко балканско село ђе је погинуо а не пише ни држава ни област ни ништа?
Поруке: 4,408
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
654
Не пише када је погинуо тако да можемо само да нагађамо. С друге стране од 5. до 10. октобра 1943. године, генерал Фелбер је против четника извео неуспелу операцију "Маисколбен" у троуглу Ваљево-Пожега-Чачак, и у том подухвату су учествовали и СС полицијски батаљони. Нисам стручан за униформе, па не знам да ли је оно војна или полицијска СС униформа.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 17,044
Теме: 632
Углед:
1,888
То да, али зар не пише да је погинуо 24. јануара 1944?
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Мислим да пише да је имао 24 године.
Углед:
654
Пише: "СС Унтершарфирер Вилхелм Бекер пао у борби против партизана код Равне Горе у 24 години живота за фирера, народ и Отаџбину."
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 17,044
Теме: 632
Углед:
1,888
Значи, нема датума ни приближно? Ако нема, могуће да је на РГ у Србији, од четника, јер је ''партизан'' немачка реч за герилце. Мада су користили и посебни термин ''четници'', само за нашу земљу.
Поруке: 964
Теме: 18
Углед:
256
(09-03-2016, 02:36 PM)Николај Пише: Пише: "СС Унтершарфирер Вилхелм Бекер
Наредник СС . . . Значи,највероватније није полицајац . . . Wachtmeister је еквивалент том чину у полицијској хијерархији . . .
Али опет,да је припадао некој СС јединици састављеној од локалних Немаца сумњам да би овај споменик преживео 45-ту . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
(Последња измена: 09-03-2016, 06:29 PM од
Бранке.)
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
На Ђиласов предлог су комунисти дали себи име партизани. Да ли неко зна тачан датум, да не тражим?
Поруке: 303
Теме: 4
Придружен: May 2014
Значи опет захваљујући другу Ватхри, не долазимо до никаквог закључка.Ваљда зато и служи форум! Једино на партизанским форумима се све зна тачно!Код њих нема одступања ни за милиметар.Под паролом Тито,Партија,Омладина,Армија, нема грешке!Браво друже Ватхра! Само наставите са кројењем овог форума!
Углед:
654
Један од немачких војника погинулих на путу Крагујевац-Горњи Милановац:
Цитат:Osmrtnica za Jozefa Vengera, pripadnika III bataljona 749. pešadijskog puka (717. pešadijske divizije), poginulog u borbama protiv četnika i partizana između 14. i 16. oktobra 1941. u okolini Gornjeg Milanovca. U cilju odmazde za zarobljavanje 6. čete 920. teritorijalno-zaštitnog bataljona od strane ustanika 29. septembra 1941, 14. oktobra iste godine u Gornji Milanovac je iz Kragujevca poslat III bataljon 749. pešadijskog puka, sa zadatkom da pohvata taoce i spali grad. Posle dvodnevnih borbi i uspešno obavljenog zadatka, bataljon se vratio u svoj garnizon sa 133 taoca, pretrpevši gubitke od 10 poginulih i 26 ranjenih. U cilju odmazde za pretrpljene gubitke, a postupajući po naređenju od 10. oktobra da se za svakog poginulog Nemca ima ubiti 100, a za ranjenog 50 talaca, Nemci su u Kragujevcu i okolnim selima između 19. i 21. oktobra streljali (zvanično) 2300 civila muškog pola, među kojima je bilo i dece (streljano je više ljudi, ali tačna brojka nikada nije sa sigurnošću utvrđena). Jedan od 10 poginulih Nemaca, zbog kojih je ubijeno (najmanje) 1000 Kragujevčana, bio je Jozef Venger, po struci železničar, rodom iz Gurtena u Gornjoj Austriji. Na njegovoj osmrtnici piše: "U hrišćanski spomen na g. Jozefa Vengera, železničara u Velsu, vojnika jedne poterne jedinice, koji je 14. oktobra 1941. u Srbiji teško ranjen i 15. oktobra 1941. u 23. godini života umro junačkom smrću za firera, narod i otadžbinu."
Tekst © Ivan Ž.
Извор: Bandenkamf in Jugoslawien 1941-1945
Наравно, партизани нису учествовали у тим борбама...
Углед:
654