Поруке: 17,113
Теме: 633
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,913
Шта ти је комунизам:
''Ми смо о далеко неуспjешниjим пилотима, Фрањи Клузу и Рудиjу Чаjавецу знали готово све, а о хероjима шестоаприлског неба над Београдом – готово ништа.''
али важнији су овде подаци о ИК-3, домаћем авиону који је био бољи од немачких авиона. То показује колико је капиталистичка Југославија била надмоћнија од социјалистичке.
Углед:
1,913
Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.
Поруке: 2,375
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Да ли је Дража некад причао или испитивао неког заробљеника?
Поруке: 3,187
Теме: 51
Углед:
372
(31-10-2016, 12:59 AM)Милослав Самарџић Пише: Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.
Штуке нису ловачки авиони, већ бомбардери.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
(Последња измена: 31-10-2016, 11:19 AM од
Громовник.)
Поруке: 2,089
Теме: 6
Углед:
109
Самарџићу,
не знам који извори наводе да је ИК-3 био бржи од Ме-109Е, ако можете да ме просветлите.
Већ сам навео да би са јачим мотором разлика била далеко мања, али набавка јачег мотора је била тешка, а занимљиво да је и приликом развоја југословенских млазњака то и даље представљао проблем.
Развој млазних авиона је потпуно другачија прича него што је била пре рата. Погледајте ко је све правио ловачке авионе пре рата, и то сасвим пристојне - Југославија, Румунија, Чехословачка, Пољска, Швајцарска, Шведска... поред велесила Немачке, СССР, Енглеске и Француске.
Данас је пројектовање новог ловца попут Ф-15 огроман пројекат који сам велесиле могу да изгурају. Остале земље морају да добију део технологије, да би делимично направили свој дизајн.
Углед:
1,913
Нисам написао да је био бржи, већ да је имао боље маневарске способности. А просветљење на тему да ли је бољи социјализам или демократија - тешко.