Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Растко је и ао још једну сестру, Милицу, која је била песникиња. А Марко Ристић му је био пријатељ 1920-тих, када су били зачетници надреализма. Растко је посла рата остао у Вашингтону, разболео се, а тај Ристић није хтео да му помогне. Има и нека преписка између њих. Јер Ристић се тим цинкарењем изборио за позицију у врху културне ''елите'' у комунизму. Пошто је њима мањкало писмених. Уосталом и сам Тито се цинкарењем изборио за челну позицију у КПЈ. Такав је био њихов покрет: што већи бедник, то већи положај. Тако да, што си тиче Ристићевих коментара у вези са том двојицом, он се просто уклапао у систем. Тај систем тражи такве.
Одговори

Милославе, да ли је Војвода Ђујић легално и легитимно прогласио Шешеља за четничког војводу?

И још једно питање, како се може изгубити звање четничког војводе, да ли указом или само смрћу?

[Слика: 6LzSCUJ.gif]
MAKE SERBIA GREAT AGAIN!!! НАПРАВИМО СРБИЈУ ВЕЛИКОМ ОПЕТ!!! С' ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ-СЛОБОДА ИЛИ СМРТ ✞✞✞
Одговори

(21-11-2016, 07:41 AM)Ројалист Пише:  Милославе, да ли је Војвода Ђујић легално и легитимно прогласио Шешеља за четничког војводу?

И још једно питање, како се може изгубити звање четничког војводе, да ли указом или само смрћу?
Мислим легално, пошто је био најстарији војвода, а не знам за ово друго.
Одговори

Која је крајња линија до које су дошли Совјети у Југославији 1944?
Одговори

(21-11-2016, 05:18 PM)Романија Пише:  Која је крајња линија до које су дошли Совјети у Југославији 1944?
Сремски фронт, касније Барања после Битке код Батине, и на крају Вировитички мостобран где су имали мање снаге и који су краће држали.
На југу мислим да нису прешли Ибарску магистралу.
Одговори

(21-11-2016, 05:57 PM)ватхра Пише:  На југу мислим да нису прешли Ибарску магистралу.
Јесу мало код Чачка и Горњег Милановца.
Одговори

Ово је вероватно фигуративно, пошто Ибарска магистрала тада није постојала.
Совјетска војска је допрла донде докле је допрла НКВД. А њихови инструктори су били и у Чачку, Ваљеву, Ужицу.... Мислим да су стизали до већине градова у Југославији, поготово у деловима земље где су Срби били већина.
Одговори

Милославе, после свих ових година, зна ли се приближан број жртава за које су одговорни четници са оне стране Дрине? Дакле, збирно- у разним борбама, одмаздама или злочинима.
Одговори

Да ли је у југословенској војсци било снајпериста пре рата?Да ли су четници за време рата имали снајпер у некој јединици?
У једном документарцу о Кочи Поповићу видео сам да је после слома Ужичке републике прешао Дрину пролазећи кроз четничке територије са пар војника.Наводно уз одобрење четничког команданта(вероватно преко Златибора).У то време четници и партизани били су у рату па ми ово делује нелогично.Да ли знате нешто више о овоме?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(22-11-2016, 03:24 PM)Живојин Мишић Пише:  Да ли је у југословенској војсци било снајпериста пре рата?Да ли су четници за време рата имали снајпер у некој јединици?

Прве снајпере на овим просторима су Енглези поделили комунистима.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(22-11-2016, 12:51 PM)Бенито Пише:  Милославе, после свих ових година, зна ли се приближан број жртава за које су одговорни четници са оне стране Дрине? Дакле, збирно- у разним борбама, одмаздама или злочинима.
Око 8.000 муслимана (укључујући и десну обалу Дрине) и 2.000 Хрвата ван борбе, дакле оно што су злочини. Срба убијено ван борбе прецизно је пописао само Миленко Максимовић за Озрен и тај део Посавине. Колико се сећам 40-50, али то 99% нису злочини, већ ликвидације према Уредби о војним судовима. Убијених у борби - не знам, али могла би да се направи приближна процена када бих прошао књиге Дража 1-5.
Одговори

(22-11-2016, 03:24 PM)Живојин Мишић Пише:  Да ли је у југословенској војсци било снајпериста пре рата?Да ли су четници за време рата имали снајпер у некој јединици?
У једном документарцу о Кочи Поповићу видео сам да је после слома Ужичке републике прешао Дрину пролазећи кроз четничке територије са пар војника.Наводно уз одобрење четничког команданта(вероватно преко Златибора).У то време четници и партизани били су у рату па ми ово делује нелогично.Да ли знате нешто више о овоме?
За снајпере и мени се чини да је као што каже Громовник. А имали су и четници у рату, али веома ретко. Видео сам један на сликама ДЧД.
Ово друго је тачно, јер грађански рат у западним крајевима није почео до марта 1942. Прецизније речено, Срби су тешко ступали у грађански рат, а нпр. Коча Поповић је пре тога, почетком 1942, убио повећу групу официра и цивила на Борикама, онда четнике Игманског одреда који су њега и његове спасили у Игманском маршу, итд.
Одговори

(22-11-2016, 06:42 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(22-11-2016, 12:51 PM)Бенито Пише:  Милославе, после свих ових година, зна ли се приближан број жртава за које су одговорни четници са оне стране Дрине? Дакле, збирно- у разним борбама, одмаздама или злочинима.
Око 8.000 муслимана (укључујући и десну обалу Дрине) и 2.000 Хрвата ван борбе, дакле оно што су злочини. Срба убијено ван борбе прецизно је пописао само Миленко Максимовић за Озрен и тај део Посавине. Колико се сећам 40-50, али то 99% нису злочини, већ ликвидације према Уредби о војним судовима. Убијених у борби - не знам, али могла би да се направи приближна процена када бих прошао књиге Дража 1-5.
А Бановина хрватска, ако то може да се одвоји?
Мислим да је неко од хрватских историчара, можда баш Иво Голдштајн, рекао да су усташе убиле 350000 српских цивила, а да су четници на истој територији убили не више од 1500 људи и то већином војника, дакле у борби, и да се усташе и четници не могу поредити.
Није ми јасно на који географски простор је мислио, да ли на бановину или Брозову Хрватску, пошто не верујем да је мислио на НДХ, јер би онда много промашио?
Одговори

Сигурно је мислио на данашњу Хрватску, дакле не на Бановину. Видео сам негде тај попис и дефинитивно је данашња Хрватска. Колико се сећам, пописали су и убијене ван борбе и четници су далеко испод формација НДХ, партизана, Немаца и Италијана.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 10 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним