Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

јер невјерујем да је постојала у закону стварно таква одредба која то прописује. Ето нек се јави Николај
Одговори

(24-12-2016, 08:32 PM)luka.luke Пише:  Да ли је одлука из 1942. да се Врховна команда ЈВуО премјести из Каира у Србију, односно да више не буде под директом британском котролом, имала за посљедицу каснији негативан британски однос према ЈВуО
Самарџићу, може ли одговор?
Одговори

(25-12-2016, 06:40 PM)luka.luke Пише:  
(24-12-2016, 08:32 PM)luka.luke Пише:  Да ли је одлука из 1942. да се Врховна команда ЈВуО премјести из Каира у Србију, односно да више не буде под директом британском котролом, имала за посљедицу каснији негативан британски однос према ЈВуО
Самарџићу, може ли одговор?
Није, други је ток приче, нема везе с тим.
Одговори

Је ли постојала на старом форуму тема најбољи Дражин командант? Можете да је убаците на овај форум?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Добро. Је ли то био, добар, паметан потез?
Одговори

(25-12-2016, 07:31 PM)Живојин Мишић Пише:  Је ли постојала на старом форуму тема најбољи Дражин командант? Можете да је убаците на овај форум?
Најбоље да отвориш тему...
Одговори

(25-12-2016, 07:32 PM)luka.luke Пише:  Добро. Је ли то био, добар, паметан потез?
Јесте. Овде је било много више војске, овде се водио рат, па је логично да ВК буде овде.
Одговори

(25-12-2016, 07:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(25-12-2016, 07:32 PM)luka.luke Пише:  Добро. Је ли то био, добар, паметан потез?
Јесте. Овде је било много више војске, овде се водио рат, па је логично да ВК буде овде.
Мислио сам у односу на Енглезе, али добро, већ си одговорио, да није битан : "нема везе с тим"
Одговори

(25-12-2016, 05:37 PM)Романија Пише:  јер невјерујем да је постојала у закону стварно таква одредба која то прописује. Ето нек се јави Николај

Где мене нађосте, треба и овде да млатарам дипломом. Ја бих да чујемо стручно мишљење ових Јаворчевих јуначина, они су свакако далеко позванији за то.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(25-12-2016, 08:12 PM)luka.luke Пише:  
(25-12-2016, 07:52 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Мислио сам у односу на Енглезе, али добро, већ си одговорио, да није битан : "нема везе с тим"

Други важан разлог је био да се не дозволи Британцима да преузму потпуну контролу над југословенском војском (у земљи и иностранству), пошто су се већ месецима мешали у поверљиву комуникацију на линији Влада- Дража.

Слажем се да негативан став према Дражи (погрешно је рећи : према ЈВуО; високи војни штабови су до краја лета те '43 имали скоро неподељено позитиван став о снази и нарочито потенцијалу те војске ) није узрокован тиме, али не бих то одбацивао као један од многих, мање важних фактора.

Ако то имамо у виду, не може се говорити о томе да ли је тај потез паметан - нарочито у односу на Енглезе.
Одговори

Добро, Шико ми даде идеју да питање поставим другачије.

Да ли би за ЈВуО и уопште нашу ствар, на крају рата било боље да су Британци имали потпуну контролу на ЈВуО.

Питање је можда хипотетичко, али ваше мишљење
Одговори

Нешто слично је било у Грчкој. Ту су победили "Четници". По мом мишљењу било би доста више Немачких одмазда јер Британци не би жалили српске живота како би нападали Немце. То је оно што називамо "Пирова победа". Какво би после рата државно уређење било то је већ друга прича. Углавном не би било комунизма.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Било је и у Пољској, па су их окупирали Совјети. Чак су и Пољски пилоти летели на Енглеским авионима, и били у првим линијама борбе против Луфтвафе-а.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(28-12-2016, 03:08 PM)luka.luke Пише:  Добро, Шико ми даде идеју да питање поставим другачије.

Да ли би за ЈВуО и уопште нашу ствар, на крају рата било боље да су Британци имали потпуну контролу на ЈВуО.

Питање је можда хипотетичко, али ваше мишљење
Не би. У тој опцији, Британци би давали оружје четницима, а не комунистима. Или и једнима и другима, као у Грчкој. У сваком случају, четници би дочекали Црвену армију, као што су и овако први изашли пред њу. Онда би Црвена армија похапсила четнике, или би им ставили петокраке на силу. Негде би нашли партизане, ако би они опстали до тада. Ако не би нигде нашли партизане, они су већ водили партизане - бивше усташе - са собом.
Дакле, као у Пољској. нема партизана, али онда их негде налазе и спроводе комунизам.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 8 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним