Поруке: 17,107
Теме: 633
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,911
Није крсташ. Који орао има белу главу... и који је доминирао у срцу немањићке државе...
Поруке: 14,632
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
897
(11-08-2017, 01:00 PM)Милослав Самарџић Пише: Није крсташ. Који орао има белу главу... и који је доминирао у срцу немањићке државе...
Белоглави суп?
Ако јесте, има га и у долини Јоргована.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(11-08-2017, 02:35 PM)Милослав Самарџић Пише: Да, тај! То сам видео на Увцу, испод оног хранилишта, где их кружи на стотине (пута три метра, али, кажу, нису опасни
), пише на табли за туристе.
Знате ли чиме се највише хране?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 14,686
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,184
300-та страница квиза.
Као оснивач ове теме, Захваљујем се свима који су учествовали и који читају.
Готово да нисмо поновили питање, што је посебан успех.
Идемо даље.
Друго питање из триптиха о занимљивим српским презименима.
Срби су били у историји одличне дипломате, иако нам неки намећу супротно размишљање.
Један од наших каријерних дипломата био је творац једног од пет најбољих билатералних споразума који је нека од наших држава направила у својој историји. Овај споразум догодио се у двадесетом веку и назива се по нашем тадашњем председнику Владе и министру спољних послова те државе са којом је споразум направљен.
Који је то споразум? Како се зове српски дипломата који је истински творац тог споразума?
(Последња измена: 11-08-2017, 10:30 PM од
Бенито.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Углед:
459
Наравно, да није тако изумрли би. Упознао сам неколико чувара запослених у резервату... Углавном им набављају месо угинулих животиња (нпр. ако вукови закољу овце или животиње умру природном смрћу ).
Како становницима Златибора, Златара и околине Сјенице то познато на време обавесте чуваре, они дођу и откупе преминуле животиње уз одређену надокнаду. На тај начин обе стране су, донекле, задовољне.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 11-08-2017, 10:06 PM од
Перун.)
Углед:
3,184
Дакле, ради се о Ивану Субботићу. ( два бб)
Он је истински творац споразума Стојадиновић-Ћано. То је један од пет најбољих билатералних споразума који је нека од наших држава направила у својој историји. На жалост, кнез Павле је убрзо направио споразум са Мачеком и ХСС и Стојадиновић је пао.
Углед:
3,184
То је мој став и учим тако друге. Ко хоће да слуша , а ко неће...
Што се тиче факултета , моје је мишљење да је питање у вези Стојадиновића добро и избалансирано обрађено. Он је имао одличних, чак изузетних потеза, као што је овај са Ћаном. Али, имао је и и Конкордат и сумњиву смрт патријарха СПЦ.
Ајде и треће о занимљивим презименима.
Седморица људи су убили Смаил-агу Ченгића. Организација је била у рукама Новице Церовића, а војвода Мирко Алексић је одсекао главу Смаил-аге.
То се зна.
Међутим, мање је познато да је један од њих узео пушку Смаил-аге. Због тога га је Његош осудио на смрт.
Како се звао и презивао тај човек?
(Последња измена: 12-08-2017, 07:52 PM од
Бенито.)
Углед:
3,184
Петар Кривошија.
Ово је занимљиво,јер су и Самарџићи који данас живе широм српства и света, дуго времена провели у Кривошијама.
Поруке: 459
Теме: 13
Углед:
83
Mogu ja da postavim jedno pitanje ?
Pitanje:
Kako se zvao prvi i jedini bojni brod,tacnije oklopnjaca koju je osedovala Ratna Mornarica Kraljevine SHS ?
Po mogufnosti uz odgovor priloziti sliku(koliko je meni poznato,ne postoji slika.iz perioda sluzbovanja u Mornarici K.SHS,tako da se uvazavaju slike dok je brod bio u sluzbi prethodnog vlasnika).
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић