Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Типично квиз питање:
- Која је била највећа/најбоља оцена коју је Иво Андрић добио као ђак гимназије у Сарајеву?
Одговори

(18-11-2017, 07:30 PM)Вукашин Петковић Пише:  
(18-11-2017, 06:30 PM)Бенито Пише:  Не. Неко ко би по вокацији требао бити најконзервативнији. Зато је његово релативно слагање са уједињењем са римокатолицима имало утицај на регента.
Владика Николај?

Тачно. Тј нетачно је владика, али тачно је Николај Велимировић. Није тада био владика, него суплент Богословије; предавао је неколико предмета. Сматрао је у то време да постоји велика могућност да би се римокатоличка и православна црква могле приближити током 20 века, па чак и ујединити. Због тога по његовом мишљењу, у то време, ни јужнословенско уједињење између народа истога корена, а вера различитих не би било без добре основе.
Наравно, као и већина од тих који су мислили да је уједињење добро решење, брзо је променио мишљење. Као и илузију око уједињења западне и источне цркве. Али, занимљиво је да се почетком и овог века појављује јака струја за уједињење цркава. И то из истог извора. На нама је да учимо из историје и грешака чак и највећих које смо имали у историји.
Вуле, може даље.
Одговори

Зна ли неко како је , уистину, дошло до " чувеног" Меморандума САНУ? Дакле, шта је понукало САНУ да донесе званичну одлуку да се оформи група академика која ће израдити овај документ?
Одговори

Где је Рачић прешао Дрину када су нападали Вишеград 43.?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(19-11-2017, 05:30 PM)Перун Пише:  Где је Рачић прешао Дрину када су нападали Вишеград 43.?

Преко моста у Вишеграду. Јер његове јединице нису учествовале у нападу.
А шза би са Андрићем...
Одговори

Нисам се баш најбоље изразио. Мислио сам на целу операцију ка Сарајеву.

Прочитао сам податак да је 2000 Рачићевих четника прошло кроз ослобођену Бајину Башту ба бих рекао да су ту негде и прешли Дрину. Данас на том месту је гранични прелаз Скелани. Само сам то хтео да проверим.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Једном команданту корпуса проша је метак кроз уста док је викао "за мном". Метак није пигодио ни зубе нити шта витално. Само је испрао уста ракијом и наставио даље.
Другом команданту корпуса прошао је метак кроз врат, такође не погодивши ништа витално. Замотао је врат и наставио даље. Ено је његова слика, са замотаним вратом, на теми Ко је особа са слике.
Како се зову ова два јунака?
Одговори

(19-11-2017, 05:58 PM)Перун Пише:  Нисам се баш најбоље изразио. Мислио сам на целу операцију ка Сарајеву.

Прочитао сам податак да је 2000 Рачићевих четника прошло кроз ослобођену Бајину Башту ба бих рекао да су ту негде и прешли Дрину. Данас на том месту је гранични прелаз Скелани. Само сам то хтео да проверим.

Кроз Бајину Башту, да, али колико се сећам били су у Вишеградској бањи током напада.
Одговори

(18-11-2017, 08:06 PM)Милослав Самарџић Пише:  Типично квиз питање:
- Која је била највећа/најбоља оцена коју је Иво Андрић добио као ђак гимназије у Сарајеву?
3?
Одговори

Је ли Цветић један од њих? Можда и грешим. Колико се сећам он је био рањен у ногу.

Одговори

Рачићу је прошао кроз уста ја мислим.
Одговори

(18-11-2017, 08:06 PM)Милослав Самарџић Пише:  Типично квиз питање:

4
Одговори

Милославе, немој збуњивати овај народ.Smile
Мада, за ову рану кроз усну, стварно, знам да знам , али не могу да се досетим.Smile
Одговори

Највећа оцена коју је Иво Андрић добио била је - кец. Јединица. Јер код Шваба се оцењује од пет до један, унатраг... а Сарајево је дакле било тада под АУ.
Калајит је рањен кроз уста, Љуба Патак кроз врат.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 31 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним