23-09-2018, 07:34 PM
(23-09-2018, 03:20 PM)Ђорђе Ивковић Пише: Има у теми разних ствари.
Нема збора да је Милан Ст.Протић другосрбијанац и салонски ексцентрик.
Да ли је МстП нанео штету Србији? Моје мишљење је - није.
Као изразити антикомуниста, крајем ХХ века буквално је из цокула изувао Милошевићева трабуњала, само кад се усуде да му изађу на "црту" у каквом ондашњем локалном ТВ студију са декором од стиропора. То му иде у позитиву.
Као дипломата није се добро показао. Покушао је са неким романтичним приступом, па се на дипломатским пријемима као амбасадор тадање Југославије појављивао у каубојским чизмама. Пошто је дипломатија врло крут и суптилан занат који није савладао, брзо је смењен. Ту је негативан, са казном.
Тако је онда било. Данас министар иностраних дела лично меша чочек пред турским председником, без казне. Ама, владајућој коалицији скочи рејтинг ради Ивичиног чочека.
Једна ствар коју је изјавио МстП, лично се и мене тиче. Елем, рекао (приближно цитирам) МстП да су српске паравојне формације освојиле трећину Хрватске. На то је као опарена скочила васколика "милошевићевска" црвена србадија /напомена: Милошевић никада за себе није рекао да је Србин, а ни брат ни деца му нису Срби нити православци/, са оптужбама да они нису освајали него бранили итд.
Ту се ја присетим јесени касне 1991. када сам у Темерину преживео линч. Шта је било? СПС организује неки народни збор на коме ће свако моћи да изнесе своје политичко мишљење, да покажу како су велике демократе, не рачунајући да ће неко смети да им опонира. Онда изађем ја на говорницу и кажем у микрофон да су они хуље и издајници и да ћемо због политике СПС и СКПЈ (Савез комуниста-покрет за Југославију, касније Мирин&Слобин ЈУЛ) доживети катастрофу гору него после Косовског боја. Ту Босанци почну да урличу. Да, галама је слаба реч, рикање, режање, приближније је. И шта је један Босанац урликнуно до пуцања напрегнутих вратних жила, пре него што је кидисао на мене? "ШТА СЕРЕШ, МИ СМО ОСВОЈИЛИ ТРЕЋИНУ ХРВАТСКЕ!" Нисте ви ништа освојили, ви се издајници који сарађују са усташама", одговорио сам, и онда је кренуо стампедо. Не брините, остао сам жив, нису Босанци тако опасни. Данас исти ти подржају политику Вучићеву, тако да их презирем.
Шта је поента? Па комунисти никада нису Хрватску ни доживљавали друкчије него као посебну државу. Само им је одговарало у ондашњим околностима да глуме српске патриоте. Данас више немају ту потребу. Само је питање момента када ће се та крајишко-комуњарска "памет" пролити и на Републику Српску, па ће се и она утопити у комуњарско-аустроугарско-енглески пројекат "јединствене Босне".
Али, исти они кочоперци који су се хвалили да су "освојили трећину Хрватске" сад пљују по МстП јер је рекао да су освојили трећину Хрватске.
Коначно, Влајко Стојиљковић, какав год био, показао је шта су буздовани требали да ураде, не да се као курве вуку по затворима "побеђују Хаг" и товаре кривицу на терет народа.
Заборавио си да је бивши председник РСК др Милан Бабић сведочио
против С. Милошевића и признао кривицу за ратне злочине над муслиманима, Хрватима, курдским плаћеницима, НАТО авијацији..., ратна потпредседница РС Биљана Плавшић је учинила то исто.
И ? Шта је Србија и РС добила од тога ?
А сада ратни командант ГШ ВРС ген. Ратко Младић треба пред америчком инквизицијом у Хагу да изјави "одговоран сам" за непостојећи геноцид над муслиманима у Сребреници, "опсаду Сарајева" можда да каже да је одговоран и за рушење "Старог моста" у Мостару, Овчару ?