18-09-2018, 04:28 PM
У правној науци форма је суштина.
(16-09-2018, 03:31 PM)Бенито Пише: Хајде да се играмо мало семантике.
Пуковник, па генерал Ратко Младић је врло добро знао да начелник генералштаба Војске новоосноване Републике Српске не би постао без благослова Слободана Милошевића. Сарадњу и то у " пуном обиму" са ад-хок трибуналом у Хагу, одобрио је, гле чуда, опет Слободан Милошевић. Значи, у једном случају је Слободан Милошевић властан да одлучује о " мојој" судбини, а у другој није.
Са друге стране, генерал Салан је постављен на место опуномоћеног војног управника департмана Алжир. По одлуци Француске да дозволи аутономију Алжира, генерал Салан је одбио послушност. Кад је изведен на суђење пред француским судом , он није тај суд прогласио ненадлежним, него је себе ставио испред својих војника и бранио се, тачку по тачку.
Нисам правник да коментаришем та два догађаја и критика СТ треба ићи у том правцу,јер је правник, па не сме у том смислу да греши. Али, овде се ради о томе да је СТ проговорио о двоструком моралу, тако израженом у нашем народу још од доласка комуниста на власт до данас.
Према томе, Милославе, немој преда мном да ми браниш комуњаре. Имаш ти паметнија посла.
(15-09-2018, 09:58 PM)Бенито Пише: Каквој лажи? Рекао је да је Салан рекао да је крив, уместо да је одговоран. Али у чему је разлика?
Он је управо објашњавао да је Салан преузео одговорност на себе и тражио да његови потчињени не буду кривично гоњени , јер је он " крив" или " одговоран".
Док то, по СТ, Младић није учинио него су његови потчињени били "криви" илити " одговорни" док се он " крио као баба". Ја уопште не улазим у вредносну поенту онога што је СТ рекао, и да ли је то тачно или није, али уопште није била поента у овоме што га Каргановић критикује. Потпуно је промашио тему.
Понављам да не улазим у тачност анализе СТ, јер су историјске паралеле увек биле клизав терен и тешко их је упоређивати. Ту је суштина, а не у овој бесмисленој Каргановићевој критици.
(23-09-2018, 03:20 PM)Ђорђе Ивковић Пише: Има у теми разних ствари.
Нема збора да је Милан Ст.Протић другосрбијанац и салонски ексцентрик.
Да ли је МстП нанео штету Србији? Моје мишљење је - није.
Као изразити антикомуниста, крајем ХХ века буквално је из цокула изувао Милошевићева трабуњала, само кад се усуде да му изађу на "црту" у каквом ондашњем локалном ТВ студију са декором од стиропора. То му иде у позитиву.
Као дипломата није се добро показао. Покушао је са неким романтичним приступом, па се на дипломатским пријемима као амбасадор тадање Југославије појављивао у каубојским чизмама. Пошто је дипломатија врло крут и суптилан занат који није савладао, брзо је смењен. Ту је негативан, са казном.
Тако је онда било. Данас министар иностраних дела лично меша чочек пред турским председником, без казне. Ама, владајућој коалицији скочи рејтинг ради Ивичиног чочека.
Једна ствар коју је изјавио МстП, лично се и мене тиче. Елем, рекао (приближно цитирам) МстП да су српске паравојне формације освојиле трећину Хрватске. На то је као опарена скочила васколика "милошевићевска" црвена србадија /напомена: Милошевић никада за себе није рекао да је Србин, а ни брат ни деца му нису Срби нити православци/, са оптужбама да они нису освајали него бранили итд.
Ту се ја присетим јесени касне 1991. када сам у Темерину преживео линч. Шта је било? СПС организује неки народни збор на коме ће свако моћи да изнесе своје политичко мишљење, да покажу како су велике демократе, не рачунајући да ће неко смети да им опонира. Онда изађем ја на говорницу и кажем у микрофон да су они хуље и издајници и да ћемо због политике СПС и СКПЈ (Савез комуниста-покрет за Југославију, касније Мирин&Слобин ЈУЛ) доживети катастрофу гору него после Косовског боја. Ту Босанци почну да урличу. Да, галама је слаба реч, рикање, режање, приближније је. И шта је један Босанац урликнуно до пуцања напрегнутих вратних жила, пре него што је кидисао на мене? "ШТА СЕРЕШ, МИ СМО ОСВОЈИЛИ ТРЕЋИНУ ХРВАТСКЕ!" Нисте ви ништа освојили, ви се издајници који сарађују са усташама", одговорио сам, и онда је кренуо стампедо. Не брините, остао сам жив, нису Босанци тако опасни. Данас исти ти подржају политику Вучићеву, тако да их презирем.
Шта је поента? Па комунисти никада нису Хрватску ни доживљавали друкчије него као посебну државу. Само им је одговарало у ондашњим околностима да глуме српске патриоте. Данас више немају ту потребу. Само је питање момента када ће се та крајишко-комуњарска "памет" пролити и на Републику Српску, па ће се и она утопити у комуњарско-аустроугарско-енглески пројекат "јединствене Босне".
Али, исти они кочоперци који су се хвалили да су "освојили трећину Хрватске" сад пљују по МстП јер је рекао да су освојили трећину Хрватске.
Коначно, Влајко Стојиљковић, какав год био, показао је шта су буздовани требали да ураде, не да се као курве вуку по затворима "побеђују Хаг" и товаре кривицу на терет народа.
(23-09-2018, 07:34 PM)Ултрадесничар Пише: Заборавио си да је бивши председник РСК др Милан Бабић сведочио
против С. Милошевића и признао кривицу за ратне злочине над муслиманима, Хрватима, курдским плаћеницима, НАТО авијацији..., ратна потпредседница РС Биљана Плавшић је учинила то исто.
И ? Шта је Србија и РС добила од тога ?
А сада ратни командант ГШ ВРС ген. Ратко Младић треба пред америчком инквизицијом у Хагу да изјави "одговоран сам" за непостојећи геноцид над муслиманима у Сребреници, "опсаду Сарајева" можда да каже да је одговоран и за рушење "Старог моста" у Мостару, Овчару ?
(23-09-2018, 09:27 PM)Ђорђе Ивковић Пише:(23-09-2018, 07:34 PM)Ултрадесничар Пише: Заборавио си да је бивши председник РСК др Милан Бабић сведочио
против С. Милошевића и признао кривицу за ратне злочине над муслиманима, Хрватима, курдским плаћеницима, НАТО авијацији..., ратна потпредседница РС Биљана Плавшић је учинила то исто.
И ? Шта је Србија и РС добила од тога ?
А сада ратни командант ГШ ВРС ген. Ратко Младић треба пред америчком инквизицијом у Хагу да изјави "одговоран сам" за непостојећи геноцид над муслиманима у Сребреници, "опсаду Сарајева" можда да каже да је одговоран и за рушење "Старог моста" у Мостару, Овчару ?
Нисам ја ништа заборавио, него је тебе вероватно изнервирало оно што сам писао па ниси прочитао до краја.
Немам ја трунку позитивног става према Хашком "трибуналу". Тамо Младић није имао никакве шансе. Управо зато није смео себи да дозволи да се преда. Свидело се то некоме или не, у питању је акт кукавичлука. Влајко Стојиљковић напротив није био кукавица.
(08-10-2018, 03:49 PM)Прст_у_ока_латиници Пише: http://webtribune.rs/stoltenberg-pao-na-...je-stetan/
Има људи ко су буквално за лудници, ти људи ко то немогу да види, нити могу да казу, су исто за психијатрије!
(23-09-2018, 03:20 PM)Ђорђе Ивковић Пише: Као дипломата није се добро показао. Покушао је са неким романтичним приступом, па се на дипломатским пријемима као амбасадор тадање Југославије појављивао у каубојским чизмама. Пошто је дипломатија врло крут и суптилан занат који није савладао, брзо је смењен. Ту је негативан, са казном.
(10-10-2018, 09:35 AM)Небојша Пише: - а његово залагање да се српско друштво уреди онако какво је било пре комунистичке револуције, дакле:
- анулирање одлука АВНОЈ-а,
- референдум за реституцију парламентарне монархије,
- повраћај покрадене имовине,
- рехабилитиција жртава комунистичког терора,
- лустрација србокомунистичких кадрова и
- суђење србокомунистичким главешинама за издају земље
интерпретира као слугерањство западњачким демократијама. Све наопако!
(Овде не мислим на тебе, Ђорђе, него друге постове у овој теми, а мрзи ме да им посебно одговарам. Препознаће се сами.)