14-02-2019, 12:38 PM
(13-02-2019, 10:42 PM)ЛукаЛоко Пише:То су били Козаци регрутовани у Вермахту.(13-02-2019, 01:08 PM)Милослав Самарџић Пише:Реч је о ДСР-у, ти Руси су били и у простору бивше Југославије...(12-02-2019, 11:46 PM)ЛукаЛоко Пише: Да ли изађе на српском?У ствари да нису Русу ту прошли гонећи Наполеона 1813. године?
Међутим, хоћу и ја да постављам квиз-питање, ако ми је допуштено.
Мила повезује реку Таљаменто са српском историјом, свакако та река има везе и са неким руским борцима.
У чему је то, другим речима о којим Русима мислим?
Немци 1944. године сместили су их ту у планинском делу Фурландије, дакле дуж горњег дела реке Таљаменто, за то да се боре против италијанских партизана.
После повучења Вермахта из Русије Козаци су изгубили наду да се врате на родно тло, па су им Немци обећали једну нову земљу, „Козакенланд“, ту на Алпима.
Мештани су најпре били застрашени, потом су често били импресионирани колико су ти Руси били побожни.
Козаци су одржавали литије, певајући старе црквене песме, вршили крштења управо у водама те реке и барем једном на маленом месту поред реке сахранили једног свог човека, који је погинуо у борбама против партизана.
После слома Трећег Рајха лоше су завршили ти Козаци.