17-02-2019, 06:10 PM
(17-02-2019, 05:52 PM)NikolaKG1987 Пише: Господине Самарчџићу гледао сам Ваше гостовање на Балкан Инфо-у, где сте приликом излагања на тему четничких ратних злочина споменули Зелени кадар. Ја сам читао о Зеленом кадру у Великом рату и после Великог рата, да је то била скупина дезертера, а да је међу њима било и комуниста. Имам два питања за Вас, прво да ли је Светозар Боројевић имао везе са Зеленим кадром у Првом рату и да ли је истина да је на противљење Хрвата одбијен његов пријем у војску Краљевине СХС после Великог рата, 1919. године? Друго питање је какву улогу је имала та муслиманска Зелена гарда у другом рату, такозвана Хускина војска? Јесу ли били званично у саставу устаских формација или су били самостална јединица која је сарађивала са свима редом и са комунистима и са усташама и са Немцима? Поздрав.Не знам то прво, а у везе зеленог кадра током Другог светског рата, они су били под НДХ. Један од њихових команданата, Миљковић, сарађивао је са комунистима, па су га због тога убили.