21-03-2019, 07:50 PM
(18-03-2019, 06:33 PM)Бенито Пише: А зашто стално понављаш да је то написала Мира Алечковић? Мислим, можда се она тиме хвалила...
Али, Четници су још певали:
Чича Дражо, да те није било,
Српско би се име угасило.
Чича Дражо, ми ти се кунемо,
да са Твога пута не скренемо."
хармоника:
Та народна песма од које наводиш само један стих, не значи ништа друго до да је Милина материна по устаљеном партизанском пелцеру, једноставно неђе начула и УКРАЛА речени стих убацивши Тита место Драже!
То су титовци радили стално током рата, нпр. као са старом Царском Козачком песмом 'По шумама и горама', итд.
Рецимо знамо да су на речи Шантићеве песме 'О класје моје, ко ли ми те штити, ко ли ми те брани?' бестидно додавали громогласно:
ПАРТИЗАНИ!
Познато је дакле да је Милина материна уз стих који наводиш, спевала и читаву оду оне '44-е која гласи:
Године су прошле пуне мука.
гинуло се за слободу немо,
или с песмом умјесто јаука:
Друже Тито ми ти се кунемо.
Весеље се шири на све стране,
сад слободно по земљи идемо,
ал' велике памтићемо дане.
Горд је свако на подвиге ове
и поносан - земљу што дижемо.
Машине ће затутњати нове,
друже Тито ми ти се кунемо.
Светлости ће свугде да се пале
хајде, реке родне да кренемо,
пропреваће и хидроцентрале,
Знањем стално пунићемо дане
све да знамо и све да умемо,
учићемо више него лане,
Празник с'лази на улице наше,
у облаке да летимо, смемо!
Наше пјесме зли нека се плаше:
Ништа бољи није био ни партизански дворски писац и пјесник Бранко Ћопић, иначе познат по томе што је преузео од потурчењака подругљив израз "ђикани", како су потурице називале Четнике, а мост са кога је скочио као алкос који види беле мишеве, назваше Бранков мост!
Са тог моста је изненагјена и уврегјена титовска пучина пркосно слала НАТО авионима најдебилнију могућу поруку:
НАШ РОК ЈЕ БОЉИ ОД ВАШЕГ!
Ну отом-потом ал'тагата је србска поголема!
ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!