31-03-2019, 08:19 PM
(31-03-2019, 07:08 PM)Милослав Самарџић Пише: Као правник, реци нам да ли је исправно тумачење ове тачке да смо потписали да им дајемо ''војну помоћ'', кад је затраже?
Па нисмо потписали да им било шта дајемо, то причам све време, него се они обавезују да "с обзиром на ситуацију" не траже "војну помоћ" од нас, а ако "с обзиром на ситуацију" некад и поднесу такав захтев, нигде није прописано да морамо да га усвојимо, тј. нигде се не обавезујемо да позитивно одговоримо на такав захтев. Једино ако проценимо да је то у нашем властитом интересу можемо са овим државама да закључимо такве аранжмане. Дакле, та нота гласи:
Цитат:Немачка и Италија уверавају Југословенску Владу с обзиром на војну ситуацију, да неће са своје стране поднети никакав захтев за војну помоћ. Ако би Југословенска Влада у било ком тренутку сматрала да је у њеном властитом интересу да учествује у војним операцијама Сила Тројног пакта, оставља се Југословенској Влади да закључи одговарајуће војне споразуме са Силама Тројног пакта.
Цитат:Такође, да ли у складу с тачком 1 пакта - како Немци и Италијани кажу?
Чланом 1. Тројног пакта Јапан признаје да је Европа интересна сфера Немачке и Италије, а другим чланом оне признају то исто Јапану у Азији. Не знам какве то везе има са овом нотом?
Цитат:Да ли би ''техничка коминисја'', како стоји у пакту, била формирана ускоро по потписивању, око детаља пружања ''војне помоћи''?
Заједничка техничка комисија из чл. 4. Тројног пакта треба да се стара о спровођењу свих одредаба Пакта у живот, не само "око детаља пружања ''војне помоћи''" између ове три силе.
Не знам ни то какве везе има са овом нотом?
И да поновим, пучисти су у свему остали при потписаном Протоколу.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године