17-06-2019, 03:43 PM
(17-06-2019, 03:27 PM)Бенито Пише: 1. Мост Краља Петра и краља Александра Карађорђевића- или данас Бранков мост
2. Принцеза Клеопатра, кћерка кнеза Александра Карађорђевића и кнегиње Персиде. Клеопатра је умрла изузетно млада. Кнез Александар Карађорђевић је у спомен на њу подигао спомен-чесму у порти цркве у Неменикућама испод Космаја.
3. Немам појма
1.Стари железнички мост на Сави. Рушен четири пута. Једном се, у току априлског рата, срушио на брод "Танаско Рајић" где је од 110 морнара једва 15 извукло живу главу.Данас је нешто мањи него раније,дугачак је 350 а висок 12 метара.
2. Да. И њој је написао ону песму коју су неки покушали да импутирају како је писао некој својој рођаци, а није,већ Клеопатри Карађорђевић.
Што се боре мисли моје
Искуство ми ћутат` вели,
Беж`те сада ви обоје
Нек ми срце говори.
Први поглед ока твога
сјајном сунцу подобан
пленио је срце моје,
учинио робом га.
Да те љубим, ах, једина
целом свету казаћу,
сам` од тебе, ах, премила,
ову тајну сакрићу.
3.Гвоздена игла од 60 центиметара. На брду Хисар изнад Лесковца.Сачињена од чистог нерђајућег гвожђа,сматра се својеврсним чудом јер савремена металургија још увек није достигла тај ниво да би могла да направи неки такав предмет.Утвршено је да је чистија и од америчког еталона гвожђа које је најчистије на свету.Научници су сигурни само у то да није метеоритског порекла а још мање да је природног порекла јер гвожђе такве чистоће не постоји.