14-07-2019, 01:10 PM
(13-07-2019, 10:20 AM)Ђорђе Ивковић Пише: https://sh.wikipedia.org/wiki/Operacija_ZiethenОво нађох на том линку:
По размерама, очито већа акција од већине од 7 офанзива, завршена потпуним разбијањем партизана у Далмацији и Залеђу.
Učešće četnika
Glavni članak: Kolaboracija četnika
Grupa "Berger" tokom nastupanja blisko je sarađivala sa jedinicama četničke Dinarske divizije. Prilikom prodora motorizovanom kolonom od Bosanskog Grahova prema Livnu, iskoristila je nekoliko stotina četnika kao desantnu pešadiju na oklopnim vozilima. O ovome je vojvoda Momčilo Đujić posao u svom izveštaju Mihailoviću. Prilikom upada u Livno je, po Đujiću,
Wikiquote „... nastao strahoviti krkljanac... u kojem su Nemci imali 7 mrtvih i 50 ranjenih, jedan od naših bio je ranjen. Naši su upali u štab prve vazd. baze Titove i zaklali 7 avijatičara, a zarobili su 170 crvenih i sve poklali... Partizani su ostavili 2400 na terenu ranjenih i mrtvih prebrojanih i 1100 živih zarobljeno...[4]“
(―)
Đujić je u izveštajima generalu Mihailoviću redovno preuveličavao cifre, tako da podatke treba uzeti sa rezervom.
Објавио сма књигу преписке Дража-Ђујић, нашао сам око 1.000 депеша које су разменили. Нашао сма у Војном архиву, Четничка Архива, кутије Врховне команде. Ова депеша није ту. Нема шансе да ми је промакла. Такође, ова депеша не личи на остале Ђујићеве, он никад није писао о клању, а овде три клања у два реда.
Видим да дају линк ка Војном архиву. Ако ово заиста постоји тамо, онда су црвени нешто муљали. Књиге депеша које сам гледоа тешко је фалсификовати, јер су у низу, обично до 1.000, уписане у обичну свеску, или куцане писаћом машином. Ако су у свесци, треба фалсификовати целу свеску, ако су куцане, треба само ту страну, али исто тако и књигу депеша код оног ко шаље.
Ти има депеша које нигде нису заведене, неке су лепљене лепљивом траком и уметане, неке просто висе. Тако да се види да је то неко муљање. А ова није ни међу тим депешама.
Иначе овај цели чланак је чиста комнуистичка пропаганда.