06-11-2019, 09:45 PM
(05-11-2019, 07:14 PM)ЈВуО-КГ Пише:(05-11-2019, 06:13 PM)Милослав Самарџић Пише: - Шта је био непосредни повод Хладног рата. Макар формални
Један Черчилов говор који је одржао у САД?
На друго питање одговор не знам. Али када неко одговори,волео бих вас приупитати да ли неко зна који је високи аустроугарски генералаштабни официр од 1911. године одавао поверљиве тајне Русима,Италијанима и Србима? Касније је проваљен и ухапшен,али тек неколико година касније.
- Закон о зајму и најму из 1941, амерички. Највећи зајам у историји, дат Британији и СССР-у. После рата, кад је дошло време враћања, Совјети су одбили да врате и никад нису вратили. Афера у вези с тим била је кад је Хрушчов неког Американца гађао ципелом на међународном самиту, рекавши: Ви сте дали челик, ми смо дали крв. Тај зајам - робни и материјални - је табу и данас, у Русији, а и у Србији.
- Зашто се Рузвелт окренуо ка комунистима (Југославији).
Ово ми је причао Лука Степановић, скоро је био на Балкан инфо. Он је робијао 11 година, а на робији је упознао и Лорковићевог сестрића, а после више година и неког другог важног усташу. Они су му испричали исту причу, а нису се познавали. А то је да је 1942. године Златко Балоковић:
https://en.wikipedia.org/wiki/Zlatko_Balokovi%C4%87
...постао љубавник Елеоноре Рузвелт.
Сем што је био велики уметник, био је и мислим други у хрватској емиграцији у Америци. Које је тада било негде три пута више него српске, јер је Хрватска деценијама уназад била много сиромашнија од Србије (кад је била под АУ).
Ово можда не бих ни објавио, да нисам скоро гледао нови амерички филм о Хуверу (игра га Ди Каприо), оснивачу ФБИ-а. Он је водио тајне досијее о свима, па и о Елеонори, за коју се каже да је била промискуитетна, и да није много бирала ни по питању мушко или женско. А овај Златко је био леп човек и сигурно је да је наступао у Белој кући тада.