17-11-2019, 11:47 PM
(17-11-2019, 07:58 PM)ЈВуО-КГ Пише:Читао сам Сима Матавуља и његово дело је благо речено драгоцено, али питао сам јер сам прочитао да су се неки гркокатолици, за које се знало да су потомци православних Срба, још од априла 1941. прикључили усташама.Такође сам прочитао да су гркокатоличке објекте у том крају током ДСР порушили комунисти, па ме занима да ли нешто знате о томе.(15-11-2019, 01:55 PM)Филип Ђукић Пише: Господине Самарџићу, да ли знате у који покрет су током рата одлазили Срби из далматинских села Кричке, Баљци и Врлика? Питам јер знам да је у тим селима било гркокатолика...
То се,изгледа,читао Симо Матавуљ?
Не знам прецизне податке најбоље,само требаш да знаш да је почетак ДСР означио и крај те унијатске приче у наведеним селима Далмације.ИЛи су се определили да буду Хрвати или Срби а тиме су прихватили и ове две главне хришћанске цркве.
Иначе Матавуљева приповетка Пилипенда је једна од бољих ствари за оне које занима процес расрбљивања.
(17-11-2019, 08:18 PM)Милослав Самарџић Пише:Па да, Врлика је православна, и претпоставио сам да је било тако.Хвала!(15-11-2019, 01:55 PM)Филип Ђукић Пише: Господине Самарџићу, да ли знате у који покрет су током рата одлазили Срби из далматинских села Кричке, Баљци и Врлика? Питам јер знам да је у тим селима било гркокатолика...
Из Врлике у четнике, за остала два села не знам.