31-12-2019, 03:09 PM
(31-12-2019, 01:21 PM)Александар Динчић Пише:(31-12-2019, 08:51 AM)Перун Пише: Јачање комуниста таком лета 41. последица је резоружавања слабо брањених жанд. станица.
Поред осталог, војвода Ђекић је стрељан и зато што је допустио партизанима да уђу у Ужице и загосподаре фабриком оружја.
Међутим, ја ту имам озбиљну дилему: зашто су Немци уопште оставили „на извол`те“ такав ратни капитал? Они руше једно муницијско складиште у малом Мрсаћу крај Краљева а остављају фабрику оружја. Да би њоме управљали владини четници или можда да би се још више раширио унутрашњи грађански сукоб, пошто је исти капитал свима требао, па самим тим ће гледати и на све начине да дођу до њега.
Гледано из четничког угла, то су заиста биле погубне последице. И чињеница је да су тада партизански одреди највише порасли и ојачали.
Слажем се у потпуности.
Само треба имати у виду да су комунисти пред улазак у Ужице имали већ формиране јединице и да нису деловали у мањим групама (паљење архива, пљачка општинских каса,...) као августа 41. По мом мишљењу у том периоду и најдаље до 10. септембра највише је могао да се омете њихов разоран рад јер 24. септ. све је било већ касно.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."