14-03-2020, 01:07 PM
Mekenzi Пише:Какве прогнозе имаш за Србију?? код нас је за мање од 4 дана оболело 35 људи. Отприлике сада иде 10 дневно.Најпре то.
Колико има данас заражених у Србији? 40?
За 4 дана, ако иде истим темпом као у Италији и Кини, рачунајте тако грубо 2пута тај исти број: 18. марта биће то 80. 22 марта биће 160.
Рачунајте и то: сваки десети од заражених иде у интензивну.
Колико броја места на интензивној има у целој Србији?
Зато не треба ни мало губити време.
Увести карантин, максимално спречавати циркулацију људи и путовања. Затворити све те делатности које нису сада прекопотребне. Одржати се максимално код куће. Држати се ригорозно хигијенских мера.
Добре су те мере које је донела Реп.Српска, може и мора и више. Надам се да ће следити напокон и Република Србија.
(14-03-2020, 09:30 AM)херцеговац Пише: U Srbiji je prvi slučaj korona virusom potvrđen u petak, 6. marta kod I. Đ. (43) iz Bačke Topole.
Broj potvrđenih slučajeva po danima:
Petak, 6. mart - 1
Ponedeljak, 9. mart - 1
Utorak, 10. mart - 3
Sreda, 11. mart - 13
Četvrtak, 12 mart - 6
Petak, 13. mart - 11
Subota, 14. mart - 6
Добро што си поставио ову табелу.
Чини ми се да се у Србији вирус шири још брже!
Први дани свакако статистички нису поверљиви, остаје да се види дал ће се тренд расти стабилизовати, али сам песимиста, ако се не уводе никакве мере карантина.
(12-03-2020, 07:33 PM)Јеремија Пише:Цитат:Пулмолог Волфганг Водарг: Привреда и политика инструментализују вирус корона
BY СТАЊЕ СТВАРИ on 12. МАРТА 2020. • ( 0 )
За лекара и некадашњег посланика у Бундестагу др Волфганга Водарга корона је само један од бројних вируса који могу проузроковати обољење дисајних органа
Фото: В. Ратај/Ројтерс
(Deutsche Wirtschaftsnachrichten, 11. 3. 2020)
Између 50 и 70 посто целокупног становништва у Немачкој сваке године има неко од акутних обољења дисајних органа. За то могу бити одговорни разни вируси – тренутно и корона. Његова учестаност ове зиме није ништа необично, каже лекар и здравствени стручњак др Волфганг Водарг у разговору за Deutsche Wirtschaftsnachrichten (DWN).
Колико опасним сматрате вирус корона?
Акутна обољења дисајних путева попут грипа или прехладе јављају се сваке године. Зато је поред риновируса, вируса грипа, респираторног синцицијалног и других одговоран и вирус корона. Он је узрок између 5 и 15 одсто обољења сличних грипу. Тачан постотак мења се од године до године. Тако је било досад и тако ће бити и убудуће. Оно што је особеност последњих недеља није пораст обољења од вируса корона, већ активност специјалиста који их испитују.
Али има и смртних случајева.
Сваке зиме имамо талас грипa са хиљадама мртвих и милионима заражених, укључујући Немачку. Један од узрока су увек и вируси корона. И опет – то је стање на данашњи дан – има само три смртна случаја код којих је потврђено присуство вируса корона. На страници Евро момо може се посматрати општи степен смртности у Европи у дужем раздобљу. Ни ту не упада у очи ништа необично. Тренутно је у току потпуно нормално раздобље грипа и прехладе. Упркос томе, утерује се страх и несигурност у становништво. У том смислу бих упозорио на „пратеће појаве“: панику, ограничење друштвених контаката и грађанских слобода.
Причао сам о бројевима. Код немачких бројева нешто није у реду.
Они су пријавили све до јуче, чини ми се, 2000-2200 случајева.
Уз толико случајева морали би да имају много више од неколико умрлих, како су званично пријавили, барем како остали рачунају болест.
У Италији овако размишљају, па и ја некако слично:
Можда су италијански лекари превише ревносни, у смислу да ако је реч о старој особи која има тешку патологију као рак или излази из једног инфаркта и умире јер је као компликацију добио корона-вирус, они уписају све те случаје у умрле због вируса.
Можда немачки лекари сличне случаје не рачунају као да су проузрочене од корона-вируса, јер мисле да је најтежа патологија рак и они су умрли од тога. Можда су они у праву, ко зна.
Ако умирају старци, они су умрли од старости иако имају вирус.
Можда су они одлучили да не вреди зауставити економију и проузрочити дубоку кризу због стараца, а они имају можда довољно алата да одрже у животу младе који имају најгоре симптоме.
Колико сам чуо, Немачка има више од двоструког броја места на интензивној од Италије.
Додуше, Немци имају „стару традицију“ са еутаназијом.
Поента је увек иста, колико ви имате вентилатора?