27-04-2020, 10:23 PM
(25-04-2020, 09:50 AM)Бенито Пише: Овај је потрошио 370 милиона долара за медицинску опрему за непуних десетак дана. Питају ме неки зашто стално инсистирам на овој цифри. Зато што је Овај то сам изјавио у Јутарњем програму ТВ ПРВА, у тренутку док је стајао поред првих контејнера опреме која је стигла из Кине.
Тачно сам знао да то више никада неће поменути, а оне који се уопште буду тога сетили, рећи ће да лажу. Обашка што Овај није имао за шта да потроши 370 милиона долара. Питање је да ли је и четвртина тог новца утрошена на медицинску опрему. Јуче је у разговору са представницима ЕУ почео увијено да помиње цифру од око 90 милиона долара.
Колико је то ограничен човек, који влада на неограничен начин, доказује и то што сад не зна шта да ради са том опремом. Данас ће један део помоћи у медицинској опреми, нераспакованој, послати "сиромашној" Италији.
Апропо ових наших "далеко од родне груде", који су гледајући ЦНН, успели да схвате да су "сви политичари на свету исти", само да констатујем да су предуго у слободном свету и заборавили су какве све руже цветају у удбашкој српској башти.
Бенито, ти си ми супарник у овој дискусији, јер сам ја био тај који је написао да су политичари исти на целом свету.
Ако ништа друго, у Србији власти су делиле маске сваком становнику.
У Италији нису. Зато је један форумаш овде братски покушао да ми пошаље неколико од својих.
Италијанско министарство за здравство је званично прогласило узбуну за опасност те болести већ крајем јануара. Први аутохтони случајеви заражених откривени су отприлике 21. или 22. фебруара и почеле су прве забране и карантин.
А знаш, национална влада је оформила комисију за снабдевање потребног материјала, то јест колико сам ја схватио, бавила се повећањем проиводње маски и респиратора тек око 20. марта, то јест један месец дана касније!
То ти је као да избије рат, проглашено је ратно стање, а влада схвата да треба повећати производњу тенкова и авиона само после читавог месеца дана.
Што се тиче маски, био је на полуострву прави циркус.
Током фебруара Италија и Ватикан су упутили у Кину неке количине тих маски. Значи, мислили су да су потребне. Затим, можда зато што их није било довољно, дали су народу поруку да оне не служе против ширења вируса. Међутим, римски лист „Ил Темпо“ открио је да је премијер почетком марта наредио за себе и своје сараднике маске свих врста (никад се не зна) а тек после неколико дана мислио је на потребе лекара и запослених у полицијским снагама.
Само ових дана влада је донела закон о фиксној цени за маске, да не буде прљавог бизниса око њих као што је било до сада.
Такође су открили да су власти покрајине Лацио, то јест покрајине Рима, платиле су не знам колико милиона евра једној приватној фирми за испоруку маски, које нису никада стигле, а сада правосуђе води истрагу око тога.