28-04-2020, 11:03 PM
(28-04-2020, 06:20 PM)Бенито Пише: Не вреди, млади пријатељу, сваком је своја мука највећа. Теже је овима нашима из дијаспоре објаснити под каквим комунизмом ми овде живимо, него Мухамеду да је Исус био Бог, а не Пророк.Ја не потцењујем/презирем никога и оно што напишем је из добре намере, а не да би икоме "предавао". Пошто се ово односи на мене мада ме ниси именовао, ипак ћу одговорити.
Они нама стално нешто објашњавају шта се дешава на Западу, као да смо ми не неписмени, него недотавни.
Могао би краћу историју Италије, а поготово Француске да напишем. Рецимо, да напамет набројим све француске владе између 1891 и 1914. А пола Француза не зна ни колико је влада било у том периоду. Да узмемо само тај пример... Али, не вреди, они стално имају утисак да се овде дописују са неким Србима који су јуче видели интерњет, па ето научили нешто да напишу... Иначе, баве се терањем волова и рабаџилуком и тргују лучом и кречом.
Е, тако они нас третирају.
Само да случајно Србија не процвета и да се Срби у Србији никада не обогате, ни духовно, ни материјално. Коме би онда они држали ова предавања?!!
Знам добро какав је комунизам у Србији, али све то што сам на ову тему навео, гарантовано ниси могао знати ма колико био писмен и ма колико дуго имаш интернет, јер игром случаја сваки дан читам вести из Србије и нигде се то није поменуло. Другим речима: ниси обавештен ма колико ти твитерисао и читао Њујорк Тајмс.
Сумњам да би могао напамет, тј. без википедије, да наведеш све владе Француске у том раздобљу јер их је било много (а и не знам што си баш узео 1891-у кад је то влада из 1890-е по доласку новог председника државе до 1892-е), јер су до око 1958-е трајале између 15 дана и годину и по (дакле за 23 године их је било најмање 20). Французи то знају, али не знају ни председнике ни министре. Мада морам признати да сам као клинац био изненађен кад ми је брат у, тада, југославији, причао о Комуни за коју ја у Француској нисам имао предавања, а касније сам схватио зашто: јер је југославија комунистичка.
Мени није намера да упоређујем где је боље или горе, што сам чини ми се једном писао, јер то зависи много од тога шта свако очекује од државе, тј друштвеног система где живи. АЛи пошто тебе то изгледа нервира, одговорићу ти да мене нервира када неко из Србије своју државу оцењује да је најгора, да се нигде у свету не дешавају толико лоше ствари, итд...
Тако за пример малопре чух на ТВу американца, бившег топ-директора комуникације неке америчке осигуравајуће компаније, у вези здравственог система како је "Амерички здравствени систем најгори на Свету", јер наводе као пример да је само прошле године у Њујорку затворено 18 болница.
А то ме нервира јер се тиме доказује да је разум изветрео, дакле и моћ расуђивања, те уместо да буде конструктиван разговор буде размена чуђења са једне стране и презира са друге.
Ја и желим да се Србија обогати и процвета, што потврђује писмо које користим и мој долазак на овај форум од оснивања пре 20 година, и оптуживати ме да ми је намера да "солим памет" (само фали још оно "из далеког и безбедног Париза") је више него увредљиво.
АЛи само тако настави: тим понашањем ћеш баш помоћи зближавању дијаспоре и матице, а комунисти могу мирно да спавају.
ПС: не знам за Србију, али то што су се из Француске могли видети снимци на интернету катастрофалног стања опреме медицинског особља и пензионерских домова прво је разумљиво: држава има 65 милиона житеља па мора нешто да процури, мада је то ништа ако се не прикаже на ТВ дневнику најгледанијих ТВ, а друго то не значи да тај који је сниман неће бити кажњаван чак и отказом, као што се дешавало и пре овога за те који су узбуњивали јавност.
Слобода или Смрт!