20-08-2020, 06:55 PM
(16-08-2020, 08:45 PM)ватхра Пише: Фашистички црнокошуљаши су наставили да се боре са Немцима после капитулације.Не знам тачно колико је црнокошуљаша или Италијана уопште наставило рат уз Немце после капитулације, у региону бивше Југе. Негде сам прочитао да је то био минималан број, негде другде да је око 15% трупе из састава 2-е Армије наставило рат уз немачког савезника. Не верујем да је њих било много.
МВАЦ је посебна категорија, њих нисам поменуо.
Све у свему, када је реч о Италијанима који су оперисали у бившој Југославији после 8. септембра 1943., ако изузмемо оне који су отишли у партизанску војску, у Дивизију Гарибалди, ја мислим на задарске добровољце, то јест на Италијане Далматинце који су наставили рат не само како би се борили против партизана, него како би остали да живе у том крају. То су били остаци батаљона „берсаљери“ Зара, којима су се прикључили добровољци.
Њихови команданти су били Томасо Давид, Ајмоне Финестра и Франц Виђак. Не знам тачно шта је био војнички Давид, свакако он је командовао као добровољац једном антикомунистичком јединицом, а Стефано Фабеи за њега каже да је тек после капитулације заиста оденуо униформу официра црнокошуљаша. Ајмоне Финестра је био „берсаљере“, а не црнокошуљаш, и са њим изгледа да је дошло у те добровољце неколико Срба, из тих легализованих четника, којим је он командовао пре капитулације. Финестра је тај исти сенатор, који је у време бомбардовање Србије 1999. године једини бранио Србе у италијанском парламенту. Виђак је изгледа био сплићанин, национално опредељен за Италију.
Та група је била мешавина људи и оперисала у Задру и околини, док су партизани држали острва испред тог града.
За ту сврху су регрутовали младиће из студентско-националистичког удружења „Антонио Вукасина“.
Фабеи пише да су ти били премлади за званично регрутовање, и дакле нема шанси да су раније били црнокошуљаши, мада он сам пише да су добили на њих сличну опрему: „фез“ капију, црну кошуљу и аутоматску пушку Бреда.
Њихов циљ је био политички, више него војнички, Фабеи пише „сведочити италијанство Задра“.
Немци, пошто су наметнули усташама да ће Задар остати и у будућност у саставу Италије и јамчили то тим Италијанима, крајем оне исте године протерали су ту јединицу у северну Италију.
П.С.
Намеравао сам подцртати ту следећу реченицу, мада сам то из журбе прескочио:
"Финестра је тај исти сенатор, који је у време бомбардовање Србије 1999. године једини бранио Србе у италијанском парламенту. "