03-11-2020, 02:04 PM
(03-11-2020, 01:05 PM)Александар Динчић Пише: Српска влада је упутила ноту међународним посланствима да је 30 српских војника по заробљавању, на простору од Прокупља до Куршумлије, у новембру 1915. г. нестало и да сматра да су их немачки војници усмртили. Ја толико знам.За тај случај је Влада "ловила на слепо". Нису знали ко је одговоран за то. Мислим да се никада није ни сазнало.
Постоји други случај: код Пожаревца су четници и добровољци 1915. године још пружали отпор, када је фронт већ био 200-300 километара иза њихових леђа. Када су му надлежни официри рапортирали да не могу да униште те наоружане групе преостале српске војске због огромне помоћи коју им пружа локално становништво, Мекензен је наредио да се према том становништву поступа као са побуњеницима. Тада је немачка војска по његовом директном наређењу направила масакр у два села северно од Пожаревца. Неки становници су побијени одмах по заробљавању, други отерани у логоре, трећи расељени, а сва покретна имовина је заплењена.
Не могу да се сетим како се зову та два села, али знам да је између два рата вођена озбиљна расправа да ли је Мекензен тада учинио ратни злочин и да ли је војвода Бојовић требао да га пусти.
Ово питање сам поставио пошто видим да се Макензену приписују нека наводно србофилска осећања, и историја се злоупотребљава због идеолошких разлога. Наравно, тачно је да је подигао споменик на Сењаку, који и данас постоји, и да је похвално говорио о српској војсци, али не треба да заборавимо да се ради о још једном страном освајачу Србије и да се тако односимо према његовом имену и делу.