28-02-2021, 12:54 PM
(28-02-2021, 10:12 AM)posmatrač Пише:(27-02-2021, 06:31 PM)Александар Динчић Пише: Наталија, партизани ЈЕСУ имали борбу око Јасеновачког логора, са усташама Макса Лубурића (они који су обезбеђивали логор). То је било у априлу 1942. године. Овде читам да су пробали нешто око Јасеновца 1941. г. (то су четници, у децембру), као и 1943 (то не знам). Имам и документ из Бундес архива о априлском догађају. На жалост, не могу га публиковати на интернету услед ригорозних санкција које могу да уследе. Могу само рећи (па ко верује-нека верује) да јесу покушали неки напад око Јасеновца (вероватно да ослободе неке своје важне људе). Није успео јер су их усташе одбиле.
Зар дио комплекса концентрационог логора Јасеновац није био јужно од Уне, у Босни?
(27-02-2021, 06:45 PM)Natalijina Ramonda Пише:(20-02-2021, 06:56 PM)posmatrač Пише: ...........................................................
Hvala na odgovoru.
Da, partizani su "držali", a ustaše su klali. Koji put i obrnuto, stara je to ljubav između partizana i ustaša.
Партизани су држали незаштићен народ на територијама око Козаре. Јер су претходно ангажовали елитне снаге против четника.
Држали се односи на то.
Иначе ние тачно да је усташки терор последица отпора и касније устанка. Управо супротно, отпор је последица усташког терора.
У случају усташког упада у српска мјеста, није се могло ни очекивати ништа боље, од онога што се делило. И оно што је најважније, сви су то тада знали, укључујући и комунисте.
Па ипак, комунисти су толико ослабили одбрану Козаре ради борбе против четника, да је то практично "сервирање" народа усташама.
Ја не знам да ли је било љубави између партизана и усташа, нити мислим да је те љубави било. Само тврдим да су комунисти, можда и нежењено али ипак свјесно, жртвовали народ Поткозарија ради уништења четника.
Dnevna doza komunističkih nebuloza... teško ih je i nabrojiti a kamoli svariti, pa oni sa osetljivim želucem bolje da ne otvaraju ovaj link.
Za vojvodu Đujića samo što nisu napisali da mu je Hitler bio venčani kum, Pavelić najbolji prijatelj, pa je eto Momčilo Đujić baš na Vidovdan govorio svojim četnicima da moraju biti verni podanici "NDH"!
Bolest je to preteška, i to u zadnjoj fazi kad se javljaju halucinacije, kad su sve pobrkali sa svojim Titom - i Titu ukazano gostoprimsrvo Nemaca u Beogradu, njegovu kolaboraciju sa nacistima po Srbiji i dostavljanje spiskova za streljanje pristalica Jugoslovenske vojske tj četnika, i još veće Pavelićevo gostoprimstvo u NDH za "Bihaćku republiku" uz pomoć u naoružanju i svemu ostalom, i pismeni sporazum u kojem njegovi poslanici priznaju NDH, i ratovanje partizana rame uz rame sa ustašama... ma sve im se pobrkalo i sad bulazne.
Oni su pobrkali i ko je koga spašavao, pišu da je Pavelić "pustio" Đujića, a ne Broz Pavelića i najveće ustaške krvnike da se nesmetano izvuku!
E to je bilo spašavanje i po, i u ratu kad su ustaše masovno prelazili u partizane nakon svih pokolja, i nakon rata kad su ih postavljali za visoke funkcionere, i odbijanjem da sude Paveliću u odsustvu za genocid i Balkanski Aušvic.
Dakle... ovi su gotovi, bolest je u terminalnoj fazi, i u to ime pozivam sve da stisnu želudac, pročitaju ovu njihovu fb objavu i nazdrave jer su im to očigledno zadnji trzaji u bunilu.
https://www.facebook.com/groups/68581579...902270686/