15-04-2021, 08:30 AM
(12-04-2021, 08:00 PM)Милослав Самарџић Пише:(11-04-2021, 08:33 PM)Милослав Самарџић Пише:(11-04-2021, 06:22 PM)Mitic Пише: И наша Википедија уме да погоди без цитирања извора.
Под одредницом "Доброслав Јевђевић" стоји да га је премијер Богољуб Јевтић 1935. поставио за шефа пропаганде југословенске владе.
Тешко да ће наћи извор, пошто је Јевђевић тада живео у Прачи. Тада је превео са немачког на српски једну од најчувенијих књига 20. века. Коју?
Преводио је Шпенгелову књигу ''Пропаст Запада''.
Знам да је у питању омашка у писању, али мора да се исправи. Аутор се звао "Oswald Arnold Gottfried Spengler". Дакле, Шпенглер.
(12-04-2021, 09:06 PM)Милослав Самарџић Пише:(12-04-2021, 08:57 PM)Бенито Пише: Зезаш??
Сјајно!!!
Јок, него "Капитал".
Не бих ја баш са таквим ниподаштавањем писао о "Капиталу" и Марксу. То шта је и како је радио Кардељ, на пример, нема никакве везе са књигама и полтичком филозофијом.
Маркс је био велики и значајан мислилац у новијој историји света. Само бих хтео да подсетим на следеће. Слободан Јовановић је написао књигу - "Из историје политичких доктрина". Ту је описао четири најзначајнија политичка мислиоца - Платона, Макијавелија, Берка и Маркса. Марксу је посветио огроман есеј, који се састоји из три дела: о самом Марксу, о марксистима (на пример Кауцки) и о антимарксистима (на пример Мизес). Ако ме сећање не вара, професор Јовановић је овај есеј о Марксу написао на основу својих предавања на докторским студијама на Правном факултету.
Ја нисам читао Капитал нити Маркса, али га је дефинитивно професор Јовановић схватао врло озбиљно.
Да не испадне да сам задрт и да само критикујем, ево и једног питања.
По званичној историји, која је и даље у Клетовим уџбеницима, Словени нису староседеоци Балкана. Они су, наводно, на Балкан дошли са севера у неком тренутку историје. Испрва су прелазили Дунав и Саву ради пљачке и дивљања, попут свих варвара. На пример, пређу Дунав када је лепо време, опљачкају наивне Ромеје, врате се назад. У једном таквом походу нешто им је кликнуло у главама и одлучили су да остано мало дуже. Које године су наши преци, Словени, први пут презимили на Балкану?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!