23-08-2021, 03:17 PM
(22-08-2021, 11:33 PM)Mitic Пише: Што се тиче припреме за рат, Краљевина Југославија се спремала за рат од септембра 1939. године.
Миле Бјелајац је објавио један текст, па сам га ишчитавао. Кнез Павле је сарађивао са савезницима око набавке оружја и слао помоћ Грчкој.
Наравно, све се променило почетком 1941. године. Значи, Краљевина Југославија је прогласила неутралност 02. септембра 1939. године, али се у позадини спремала за рат.
Тако пише Бјелајац. То се може пронаћи и из других историјских извора. Такође, после напада на Пољску септембра 1939, наша предратна штампа преноси како се треба понашати цивилно становништво током бомбардовања. Чини ми се да су била и нека упутства у штампи.
Краљевина Југославија је била у процесу реорганизације војске још од средине тридесетих,који се због страних фактора страшно закомпликовао нарочито после окупације Чехословачке(која јој је у принципу и била главни партнер за набавку наоружања),тако да је тражено оружије са свих страна и од свих . . . чак је и планирана нека производња и у Србији (Младеновац,С.Паланка) План завршетка реорганизације и модернизације је био у 1942. години,а колико су у врху војске уопште планирали рат са силама осовине најбоље сведочи да је споразум са Италијом о моторизацији коњице потписан крајем 1940. а једна од највећих набавки из тог споразума требала је да се реализује почетком априла 1941.(тенкете,камиони итд.) . . .
Иначе,сва штампа је од почетка рата издавала обавештења о поступању у случају бомбардовања,чак су чини ми се и извођене пробе . . . Имале су и војне рубрике о употреби пешадије,тенкова,авијације у модерном рату . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)