25-10-2021, 05:38 PM
(25-10-2021, 04:02 PM)Mitic Пише: Американци су писали нешто о томе, али су писали везано за САД. И узгред су споменули Европу.
Цитат:
"Овај чланак пружа кратку историју и позадину програма компензације радника за повређене и болесне раднике у Сједињеним Државама. Представља основни принцип који се односи на компензацију радника и укратко говори о инвалидским накнадама на које радници генерално имају право.
Европи, посебно Немачкој, припадају заслуге за порекло садашњег система компензације радника у САД. Немачка је имала прве модерне законе о накнадама за раднике, познате као Закон о боловању и несрећама, које је донео канцелар Ото фон Бизмарк 1884. Следећи такви закони усвојени су у Енглеској 1897. (види, на пример, Велс и Идесон 1977).
Усвајање таквих закона у Сједињеним Државама, почевши од 1910-их, названо је значајним догађајем у економској, правној и политичкој историји нације. У то време је хваљен као прва инстанца социјалног осигурања у Сједињеним Државама и брзо је усвојен у целој земљи (Кантор и Фисхбацк 1998).
https://www.ssa.gov/policy/docs/ssb/v65n4/v65n4p7.html
Значи, ми смо први, 1854, основана је Радничка болесничка каса, тако се то звало. Да ли је био Закон, или Уредба, или шта, не знам, али нешто је морало бити. Кнез Александар Карађорђевић је потписао тај указ и лично је помагао да ради како треба. Идеју је дао Шарл Лубри, Француз, тадашњи управник фабрике, па сам мислио да је то можда било у ФР.
С тим у вези, ново питања: Када је избио први раднички штрајк у Србији?