25-10-2021, 09:50 PM
(25-10-2021, 08:16 PM)Svetozar Пише: Pozdrav!
Učenik sam jedne gimnazije u Novom Sadu i na času istorije, profesor je spomenuo SS diviziju Princ Eugen. U tom trenutku sam se setio tv duela u kojem je gospodin Samardžić učestvovao sa pukovnikom dr Colićem gde je rekao kako je 9. oktobra '42 ista ta divizija bila poražena u borbi protiv rasinskog korpusa majora Dragutina Keserovića, mada su je partizani porazili u filmu Kozara pola godine pre nego što će biti osnovana, dakle u martu '42. Profesor mi je rekao kako je SS divizija Princ Eugen osnovana upravo u martu '42 u Beloj crkvi. Da li možete da mi pojasnite o osnivanju i kretanju te divizije pre operacije Kopaonik?
Прва акција била је октобра 1942. против Расинског корпуса, Операција ''Копаоник''. И није тада поражена, нема шансе да сам ту реч употребио. Док су је партизани убацили на Козару, много раније.
Можда је основана марта 1942, имам немачке књиге о тој дивизији, али нема потребе да проверавам датум. Није учествовала у акцијама до октобра 1942. Пише у немачком документу да је то ''прва акција'' те дивизије. Дрину прелази крајем 1942.
На Козари је била 118. посадна дивизија Вермахта, плус усташе и домобрани.