05-11-2021, 06:54 PM
(31-10-2021, 09:19 PM)Милослав Самарџић Пише:(31-10-2021, 08:08 PM)Бранке Пише:(31-10-2021, 09:06 AM)Милослав Самарџић Пише: 15. јун 1868, а војне вежбе су почеле 22. маја.
10. јуна 1868. је убијен и све је обустављено.
Ко нам је тада чувао леђа, за у операцију, сем наравно Русије?
Одакле то да нам је Русија чувала леђа уопште? Чак шта више,Михајлови потези са Бугарима су ишли на штету Руским интересима на Балкану у којима сем 1914. ретко да је било места за нас . . .
Са научног скупа који је недавно био у КГ,с ад читам зборник реферата. Све је документовано. Био је договор Михаила и руских дипломата да причају једни против других пред Аустријанцима и осталима, да би сакрили план који су имали. План је био да чекају напад Пруске на Француску. Бизмарк је 1866. поразио Аустрију а следећа мета била му је Француска. План је био да рат почне јуна 1868, тада су сви рачунали с тим. Али, испоставило се да је Пруска напала тек. 1870. Дакле, да је Михаило остао жив, тада би српска војска запосела Босну, уз заштиту Русије и Пруске, да нас не нападну Аустроугари.
Искрено,мени се тај след догађаја не слаже са каснијим Руским потезима,а са друге стране зашто би нама пораз Француске која је нам је од Крима доста помогла одговарао? До душе,аустријским дебаклом од Пруса(као војске,у последње време се занимам наоружањем,и фасцинира ме то како напредак оружја лако од једне војске направи буквално зечеве за одстрел),Србији је прилично пао камен са врата а и не може се рећи да Руси нису једини шверцовали пушке Михајлу . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)