26-12-2021, 10:15 PM
(26-12-2021, 11:20 AM)Антитоталитаран Пише: Нашао сам ово на Фејсбук објави једног релативно објективног историчара. Шта мислите?
Када смо код митова у расправама симпатизера партизана и четника, ево један и од стране симпатизера четника (види претходну објаву о миту који користе симпатизери партизана), који сам скоро чуо, а то је да су у само два наврата четници скупа са Нијемцима или Италијанима водили борбе против партизана. Тих борби је било знатно више, а антикомунистичко расположење код четника било је јако и имало је упориште и у пријератном обрачуну Краљевине са комунизмом и терористичким акцијама комуниста и њиховом пропагандом. Ево неких примјера када су четници заједно са Нијемцима или Италијанима водили борбу против партизана (комуниста)
1. Италијани су 24. јануара 1941. године, с купа са четницима Мане Роквића, кренули из Босанског Петровца и сукобили се са партизанима у Меденом Пољу.
2. Почетком августа 1942. године, Нијемци су прешли преко четничке територије Мањаче и Змијања и уз помоић четника утврдили се у Ситници, одакле су наступали према Кључу.
3. Четници са Нијемцима и Хрватима учествују крајем августа и почетком септембра 1942. године у покушају Нијемаца и Хрвата да се пробију ка Мркоњић Граду и Кључу.
4. Једна група четника учествује у офанзиви на Грмеч, Кордун, Банију и Лику, кодног назива Вајс-1. Офанзива је почела 20. јануара 1943.
5. Остаци четника Васе Мијатовића учествовали су у завршној борби за Приједор 6/7. септембар 1944. године, а након уласка партизана у Приједор и потом у Љубију, Васини четници су се у једној великој групи Нијемаца, домобрана, усташа, муслиманских и хрватских усташких милиција, повлачили кроз борбу према Босанском Новом.
Ето само 5 примјера, има их још. Да напоменем, само сам навео примјере који руше један мит, нисам улазио у детаље свих тих односа и околности, молим зато без усиљених коментара.
Нисам чуо тај мит, али описао сам карактеристичне примере у књигама Дража 1-5. Четници су користили тактику легализације и долазило је до много примера да су заједно са Италијанима нарочито, или са Немцима.
Од примера који се овде помињу, у Операцији ''Вајс'' циљ четника био је да уђу што дубље у ''Бихаћку републику'' и спасу народ. Пошто су знали да Тито бежи са главнином партизана, да је део партизана отказао послушност и остао да брани народ (на Грмечу), да Тито нешто петља са усташама и да усташе иду да поубијају народ, као што је био случај на Козари.
С друге стране, нема примера да су се четници раме уз раме борили заједно са усташама против партизана, а има обратних примера.