12-04-2022, 08:37 AM
(11-04-2022, 05:02 PM)Бенито Пише: Ми смо ово питање имали давно на Квизу српска историја, где смо и помињали капетан Мишу као једног од најбогатијих Срба свих времена.
Али, када ме већ понукао Влад, а навео сам горе да никада наши историчари нису урадили упоредну научну анализу овог питања, следи логично питање:
Зашто српски историчари, иако су се бавили морем ефемерних тема, никада нису урадили озбиљну научну анализу ко су били најбогатији Срби свих времена?
Нисам историчар, али могу да погледам.

Када сам покушао да дам мало опсежнији одговор на своје питање у вези са Капетан Мишом, трудио сам се да његову појаву укратко сагледам у целини, колико сам био у стању. Парафразирајмо Пупинове мемоаре - " Од сирочета са дунавске аде до краља соли". И у свакој прилици треба себи и свету да поставимо оно најважније питање - шта је било после? Ту су два кључна питања. Једно је крајње метафизичко - да ли је Капетан Миша прошао кроз "иглене уши" до царства небеског? Друго питање је посве приземно и од овога света - а шта је било са његовим капиталом?!
И ту се јавља, претпостављам, највећи проблем. Дакле, што се тиче најбогатијих Срба - ко је отео капитал од њихових наследника или од њихових задужбина? Неко нам наскаче на кокошке, а није у питању петао.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!