12-04-2022, 10:28 AM
(12-04-2022, 09:20 AM)Бенито Пише:(11-04-2022, 05:02 PM)Бенито Пише: Ми смо ово питање имали давно на Квизу српска историја, где смо и помињали капетан Мишу као једног од најбогатијих Срба свих времена.
Али, када ме већ понукао Влад, а навео сам горе да никада наши историчари нису урадили упоредну научну анализу овог питања, следи логично питање:
Зашто српски историчари, иако су се бавили морем ефемерних тема, никада нису урадили озбиљну научну анализу ко су били најбогатији Срби свих времена?
Мени се чини, овако одокативно, да би Срби, када би се правила листа најбогатијих Срба у историји, угледали да у је у српској модерној историји, у последњих 220 година, у време Краљевине Југославије било највише богаташа. По мојој некој процени 6 или 7 од 10. А, када би се укључио и средњи век, вероватно би најмање четворица задржала тај статус.
Онда би ваљда Срби схватили шта су све комунисти покрали и опљачкали и опет се на крају распали.
Ја сам, наиван, мислио да се неке ствари подразумевају.

Идеологија комунизма је управо и заступала укидање класних разлика и преливање целокупног капитала код само једног и јединог капиталисте - државе. Дакле, по теорији и књигама у комунизму и није смело бити крупних богаташа. Сви смо били једнаки по папирима, оверено печатом.

А логично је и то да у краљевини Југославији, као последњој фази капиталистичког и буржоаског развоја Срба, буде и највише богаташа. То је такозвана акумулација капитала, за коју је неопходан фактор - протицање времена.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!

, да би Срби, када би се правила листа најбогатијих Срба у историји, угледали да у је у српској модерној историји, у последњих 220 година, у време Краљевине Југославије било највише богаташа. По мојој некој процени 6 или 7 од 10. А, када би се укључио и средњи век, вероватно би најмање четворица задржала тај статус.