13-04-2022, 07:15 AM
(12-04-2022, 09:43 PM)Змај_Баћушка Пише:Бенито Пише:Ми смо ово питање имали давно на Квизу српска историја, где смо и помињали капетан Мишу као једног од најбогатијих Срба свих времена.Ради више ствари. Прва, зато што је у стара времена разметати се преимућством - била срамота. Друго, зато што су тада људи знали оно што данас људи не знају, да је истинско богатсво, имати љубав у срцу, срећну породицу, слободну домовину.
Али, када ме већ понукао Влад, а навео сам горе да никада наши историчари нису урадили упоредну научну анализу овог питања, следи логично питање:
Зашто српски историчари, иако су се бавили морем ефемерних тема, никада нису урадили озбиљну научну анализу ко су били најбогатији Срби свих времена?
Што се тиче самог капетан Мише, његова титула "капетан" није била војничка, него административна. Уствари, говори о томе да се ради о "обор-кнезу" (старија титула за исту функцију). Данас би рекли Срески начелник. Како се обогатио? Имао монопол над трговином сољу? (преко везе, другим речима, исто ко и данас, што су се удружили да "ербују" државу што кажу овде код мене у Банату). Так'и баш и не воле млого публицитет, ако знаш на шта мислим... а могу да спрече било коју књигу... ил' новину...
У време турско, у Сербестану (мала дигресија: на турском "сербест" значи - слободан, што означава уствари војну крајину, где живе слободњаци који не плаћају порез, тако су Рашки потомци живели и у Мађарској, и у Турској, и у Украјини (данашњој), након укидања војне границе (из историје Баната). "сербест пјаца" тур. "слободно тржиште". турски извори нас увек означавају као "рус". Русум - значи руски. "русум" кад се брзо говори дође се до онога "ршум" ("неред", уствари означава "српски ред", који ни они сами не разумевају шта је). Пежоративно, али истинито. То о нама кажу и Немци овде у Банату. "Јохан, сад си у Немачку кућу, и немој да држиш ред као у српске куће што је". У по дана у по ноћи мораш да знаш где ти шта стоји. Кад дођем и дрекнем: "Јохан, гиб габел" ("дај виле", на немачком) ти жмурећи да можеш, у мраку да их погодиш.") кнезови су се бирали, и то је титула која је углавном била и наследна. Наследна као и било који други "породични бизнис". Могао се и изгубити. Титула није давала пуно "ћара и користи", више је зависила од части, чојства и поштења, најситнији кнез се звао "кмет" (као данашњи председник месне заједнице), а сви виши су имали више удела у турској државној власти. Били су, чудно је рећи, али - бирани.
Бирање у Србији укида Кнез Милош, који почиње да поставља кнезове. Тако је постављен и "обор-кнез" односно капетан-Миша. Од Кнеза Милоша се до многих дана ово задржало. Србија је јачала тиме, а "демократија" је била и под турцима као и сад под црвеним жидовима, или пређашњим масонским, црним жидовима.
Гусари су људи који чувају гуске. (банаћани, другим речима)
Козари (или козаци) они који чувају козе (било је и таквих).
Е, сад, пази овако: има историчара који су писали, само су били љути противници сваког режима и живи и мртви. зато мораш да копаш да би дошао до њих. Тек од скорог времена у читавом свету, не само код нас, се имућност сматра за значјност и врлину.
Ако случајно налети овде на неко аутентично штиво, на било ком језику о "ајанима" (туски тајкуни који су смрсили конце јаничарима) нек проследи. Ето и ја јурим нешто, па можда неко што овде чита - зна нешто, да ми проследи информацију.
Поздрав свима
Добродошли Милане! Како који Милан? Па Парошки Милане.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!