24-07-2022, 12:54 PM
(24-07-2022, 12:20 PM)РежисерСтари Пише:(24-07-2022, 12:08 PM)Бенито Пише: ЈВ је војска и држала се закона, колико год је то могуће у ратним условима. Зна се ко се упетљава у државне послове и на који начин.
Пометњу су уносили комунисти, где год су појавили, вршећи масовне мобилизације.
То што је народ седео код куће и гледао своја посла је и требало и било захваљујући управо четницима, који нису дозвољавали да се непозвани уплићу у послове који их се не тичу. То тако и треба да буде. Али то не значи да нису били опредељени. Управо због тога става, већина народа је била уз четнике. А поготово онај део народа где су претходно прошли комунистички бандити и серијске убице, па је тај народ и својим очима видео о коме се ради.
Поготово не треба наседати на приче оних или њихових потомака који су провели 50 година под комунистима, па сад причају "ми нисмо били ни за кога". А после се испостави да су били добровољни домаћини ЈВ за време рата, а јатаци после рата. Тога сам се нагледао толико.
Опредељени на речима а на делу;
Куда идемо?За чије здравље да гинемо?кад је Босна пуна комуниста и кад сви имају аутоматско оружје.Ми им нећемо бити ни за ручак.Ја ћу први вратити своју штабну чету,и нећу примити борбу.Није важна ни држава ни краљ ако ја погинем.
АВИИ,ЧА,24-3-14
Од богаташких синова нико не ради за шумце.Код њих станују и у госте долазе они из Гестапоа,и они из разних начелства и они лепо са свима све поткупљују и трговине иду.Ни један не помишља да де бави илегалним послом.
М.Милуновић-од немила до недрага стр.112
Оваквих примера милион.Да не помињем неке још црње.
Значи просто већина није хтела прстом да мрдне.То је јасно,то је немогуће побити.Исто је и данас.
У Босни и западним српским крајевима је све што је могло да носи пушку било у војци, било ЈВ било партизанима.