16-09-2022, 01:42 PM
(16-09-2022, 11:56 AM)Бенито Пише: Ако не рачунамо СССР у Другом светском рату, када су снаге Црвене армије ушле на територију Краљевине Југославије, а да за то нису тражили макар формалну дозволу краља Петра Другог (никакве дозволе владе ту нису релевантне, него суверена), као и Српско-бугарски рат из 1885. године, када је комплетан официрски кор бугарске војске био састављен од официра Императорске војске Русије,
Онда - НИКАДА.
Иако сам ја поставио питање, оно је за мене изузетно тешко, будући да је више правно-политичко, него ли историјско. Тако да ја не знам поуздани одговор на ово своје питање.
Када је Црвена армија ушла на територију краљевине Југославије, тада је вероватно постојао неки облик правно-политичког interregnuma. Или лимба у буквалном смислу те речи. Колико ја знам, од Срба нико није ратовао против поменуте армије, па макар то биле и банде издајника. Ово за српско-бугарски рат нисам ни знао.
Постојао је један сукоб између српских трупа и западних савезника са једне стране, и новоформиране совјетске армије са друге стране, на северу, око Мурманска и Архангелска, сада већ давне 1918. године. У питању је покушај западних савезника да искористе хаос у царској Русији која се већ увелико распала, те да отму шта се отети могло. На страни западних савезника су ратовали српски добровољци, који су у неком тренутку побегли из аустроугарског заробљеништва. Наводно је наша тадашња држава признала ове борце за припаднике регуларних војних државних трупа. Шта ти мислиш о том војном сукобу? Да ли може да се окарактерише као званични сукоб Руса и Срба?
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!