12-10-2022, 03:39 PM
(10-10-2022, 05:56 PM)Милослав Самарџић Пише:(10-10-2022, 03:57 PM)Александар Динчић Пише: У Поречу (15-30. август 1944)
Има депеша мајоре Бране Петровића, борба негде код Бовна чини ми се, 9 погинулих Бугара, почетком 1943.
Не знам за губитке код Бовна и Мозгова 17. 2. 1944.
По ономе што сам истраживао, пре ће бити да се ради о Весићевој пропаганди (њему су јединице објективно биле врло лабаве). Није Брана Петровић о томе јављао у депешама. Четници, који су се буквално разбашкарили по овим селима, били су разбијени, командант бригаде (Јеремија Марјановић) рањен. Заробљена су двојица команданата батаљона, један је ухваћен у гаћама (изругиван пред сељацима), као и још 30 активних бораца. Тешко да су у таквој ситуацији и општем хаосу могли да убију 9 Бугара. Биле би сигурно репресалије које су изостале. Чисто сумњам да су успели и да ране неког војника. Имали су двојицу погинулих. Један је био из Јошанице, други из Алексинца и стрељан је на Бованском гробљу (опет као заробљеник). Већина се добровољно предала и после интернације остала да живи на западу.