16-12-2022, 08:30 AM
(15-12-2022, 08:43 PM)Бенито Пише:(14-12-2022, 07:23 PM)sagus Пише: Био је познати индустријалац и учесник Церске битке.Ангажовао је инжењера да уради идејно решење за споменик на Церу, а уједно и иницијатор подизања спомен комплексаИндустријалац је Влада Илић, а инжењер који је направио идејно решење био је Сергеј Багенски, Бели Рус.
Како се звао овај индустријалац?
И друго питање како се звао творац идејног решења спомен комплекса?
Сергеј Багенски јесте и он је био шеф Хидротехничког завода у Шапцу, али индустријалац који је покренуо иницијативу није био Влада Илић, већ је то био Петар Гроздић
Још мало информација о Петру Гроздићу и његовом брату.
Између два светска рата у Шапцу су живела два брата Гроздића родом из Жагубице. Јанко је био хотелијер и држао је чувени хотел са биоскопом ,,Париз,, који је срушен 1963. а налазио се на месту данашње старе робне куће .
Други брат Петар Гроздић био је индустријалац , који је у Шапцу 1925. године први отворио фабрику за производњу леда . До тада се лед секао током зиме по залеђеним барама, и слагао у ледаре. Вода у барама била језагађена па је такав био и лед .Маја 1925. године ,,Шабачки Гласник,, је објавио чланак индустријалца Петра Гроздића у које се он захваљује шабачком машинисти Милану Николићу , који му је монтирао машине у фабрици : ,,Видевши да је Шапцу од велике потребе једна фабрика за прављење леда, да би се Шабац могао снабдевати чистим ледом и једаред се оканити оног препо – топског прибирања леда из бара у коме је могло бити и заразних бакцила штетних по здравље човечије, решио сам те се сам исту набавио и донео у Шабац…С, поштовањем Пера Гроздић фабрикант леда.,, Да би се хватио значај ове фабрике леда, треба сагледати чињеницу да су се електрични фрижидери у Шапцу почели користити тек после 1960. године . До тада су се кварљиве животне намирнице држале у металним посудама које су биле стављане у веће посуде у којима се налазио дробљени лед.
У периоду између два светска рата лед се зими вадио из бара или Саве, стављао се у дубоке ровове са сламом (трапове ). Ред сламе , ред леда а одозго се набацивао дебели слој земље. Лед прикупљен током зиме , тако се под земљом чувао за летњи период . Kафеџије које су користиле лед за хлађење јела и пића , често су га убацивале у пиће, па је загађени лед из бара изазивао оболевање од трбушног тифуса. Отварањем фабрике леда у граду , Петар Гроздић је учинио велику услугу Шапчанима у очувању њиховог здравља . Поред тога што је био индустријалац Петар је био учесник Првог светског рата , из којег је изашао са чином под пуковника . У рату је три пута рањаван и неколико пута одликован. Био је учесник борби на Церу , Мачковом камену и са српском војском прешао је целу Србију и Албанију .
Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић