04-04-2024, 04:24 PM
(04-04-2024, 01:19 PM)Mitic Пише:"Ми не основано странку. Ми обнављамо рад највеће и најславније српске политичке странке. Ми то не чинимо да би владали. Ми смо то морали да учинимо. Познато је, а у овом тешком тренутку то је постало и неопходно, да су једино тамо где је постојала јака Радикална странка, Срби су успели да преживе. Где има радикала - ту има и Срба."(04-04-2024, 11:21 AM)Бенито Пише: Треће питање из триптиха:
"Где су српске земље - ту су српски радикали!"
Који политичар је ово прво изговорио?
Војислав Шешељ.
Ово је рекао др Вељко Губерина, на изборној Скупштини обновљене Народне радикалне странке.
На тој истој седници, потпредседник НРС постао је Томислав Николић из Крагујевца, који је доцније, инспирисан говором председника, говорио:
"Где су Срби - ту су и радикали."
По отимању дела Народне радикалне странке и њеног уједињења са Српским четничким покретом, и стварањем Српске радикалне странке, а што је један од најважнијих подухвата који је ДБ учинио у последњих тридесетак година, нови председник постао је Војислав Шешељ.
Он је чуо Николића да ово говори и рекао му да то што говори нема баш много смисла. Николић се позивао на Губерину, али му је Шешељ тврдио да он то изгледа није добро запамтио. Што је било и тачно.
Наредио је Николићу да то убудуће промени у смислени слоган и да га консултује пре него што поново буде јавно изрекао.
Тек у сагласју са Шешељем, Николић је коначно дефинисао мисао:
"Где су српске земље - ту су српски радикали!"
Дакле, прави аутор ове синтагме је Томислав Николић. Убедљиво највише пута исту је изрекао Војислав Шешељ.