07-06-2024, 04:29 PM
За неверне Томе.Године 2015-е у целој Мачви и Шапцу су за 10-ак дана страдали сви шимшири и многа стабла црногоричног дрвећа(за која ја сматрам да им никда и није било место у равници али то је била мода 80-их да турају свугде по авлијама да не би снајке морале да чисте лишће).Страдао је и наш велик и стааааррриии шимшир који је на фотграфији из 1923-е био исте величине као што га и ја памтим.Значи најмање 100 година старости је доживео.Елем,прво сам приметио некакву паучину на њему и узмем метлу и скинем је.Напршћем инсектицидом али џабе . . .лишће је променило боју од зелене у боју рђе.Рекоше и у заводу за пољопривреду да они мисле да је то неки црв из југоисточне Азије који буши стабло и увлачи се унутра тењ да сецнем шимшир при земљи и тако спречим да дође до корена.Урадим и то али узалуд.Мало размислим,који бре црв из југоисточне Азије у Бадовинцима ?!Онда видим код комшије такође страдао и његов . . .мало кренем по селу свугде исто,обратим пажњу док се возим колима и апсолутно свака зимзелена биљка је била нападнута.Већина и страдала.Јебем ти миша,тај црв као да има крила,за непуне две недеље опустошио Мачву.Зајечарци су снимили ту паучину. https://www.youtube.com/watch?v=z3NgZ9U4pbM&t=74s