08-02-2025, 12:01 AM
(07-02-2025, 09:26 PM)Милослав Самарџић Пише:(07-02-2025, 07:18 PM)Бенито Пише: Јасно вам је да нема конкретног одговора на ово питање. Не би га било ни кад би се начинила најобјективнија могућа студија по овом питању.
Питам зато што ни сам не знам одговор.
Било би добро да дате објашњења за ваше одговоре. Односно да знамо на шта конкретно мислите када неког кандидујете за тако црно место у српској историји.
ПС Милославе, откуд асоцијација на крај 19 века?
Тад је била најгора државна управа. Све до 1903.
Да се ту отприлике сагласимо, али није то јединствен период.
Кад се краљ Милан Обреновић, још једанпут вратио у Србију, 1897. године, и када га је краљ Александар унапредио у чин генерала армије и дао му на управу војску, краљ Милан је ургирао сину да постави за председника владе др Владана Ђорђевића. Тада почиње период "владановштине", како су је звали радикали. Тај период траје све док се краљ Александар није решио на женидбу са Драгом Машин,против чега су били и краљ Милан и краљица Наталија. Тада и др Владан подноси оставку.
Онда краљ Александар доводи за председника владе једног судију Арсенија Јовановића, потпуно небитну политичку личност. Краљ тад покушава да се споразуме са радикалима, па прави договор са тзв "дворском струјом" радикала. Долазе владе Михаила Вујића, па Пере Велимировића... То је период када се доноси нови, тзв "фузионашки" или "напредњачки" устав. Али, пошто и после тога долази до кризе у односима са радикалима, и то са обе струје, због краљевих тенденција за мини-државним ударима, краљ поставља себи верне генерале на владу, Цинцар-Марковића и Павловића, и то се завршава Мајским превратом.
Иако је то све било у релативно кратком року од неких 6 година, то време није било јединствено, и може се поделити на најмање два периода, владавине краља сина и краља оца, и владавине само краља Александра Обреновића.
Не знам на ког конкретно политичара мислиш, јер је др Владан Ђорђевић, ма како претерано био одан краљу Милану, био великан наше историје. Да не пишем сад шта је све урадио. Вујић и Велимировић нису били безначајни политичари у историји. Они су, и после 1903. године, били у самом врху српске политике и састављали опет владе.
Тако да Ти је доста неодређен тај одговор.