08-02-2025, 01:02 PM
Цитат:по којој логици је Душан Симовић био најгори политичар у српској историји?Извео пуч, па прешао на страну комуниста. Сведочио против Драже на суђењу, по чему се види да је нечовек.
Који је дакле смисао пуча ?
Замисли неког српског генерала да је 1916., после Албанске голготе, извршио пуч против краља и владе, па пребегао на немачку страну, па сведочи у Бечу на суђењу Степи Степановићу као ратном злочинцу?
Зато мислим да је Симовић најгори и војник и политичар. Изгубио све битке, а ни у једној није учествовао.
Да, мислим на доминантну политичку струју у Срба из Хрватске Крајине на челу са С. Прибићевићем, али и на доминантну политичку струју у Босанској Крајини, односно Бановини Врбаској на челу са Бранком Чубриловићем, поред кога су брат Васо, Чедо Кокановић, Милош Тупањанин, Кецмановићи итд. Да су се радили као одговорни људи па да се поставе на српску страну а против Мачека, Хрватска би била пресечена на два дела и ништа од бановине и поред страховитих притисака најмоћнијих сила на Југославију.
Бранко Чубриловић прешао са владом у Лондон, тамо се понашао по својој чувеној изјави "ја увек роварим и надам се најбољем", дакле роварио против владе, па отворено прешао на страну комуниста. У потпуном свом уверењу спремао се да буде изабран за првог преседника владе ФДРЈ по споразуму Тито-Шубашић, написао и инаугурациони елаборат, али је уместо тога распоређен за лекара у некој бањи у Босни.