08-02-2025, 09:07 PM
(08-02-2025, 08:32 PM)Митић Пише:(08-02-2025, 08:10 PM)Ђорђе Ивковић Пише: Хајде једно наивно питање: Син ког политичара је био агент америчке тајне службе под кодним именом "Gamma", а истовремено шеф или лидер Титове пропаганде у УСА?
Можда Стеван Дедијер? Али његов отац Јевто није био политичар.
Стојан Прибићевић, син Светозара Прибићевића.
Стојан Прибићевић - Gamma
[u]https://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=310&cl=33[/u]
Dr Kosta Nikolić [i]„Mač revolucije" - OZNA u Jugoslaviji 1944-1946[/i] [i](2)[/i][i] [/i]Obračun sa "reakcijom"
Стојан Прибићевић ступа на сцену као друга генерација политичара клана Прибићевић.
Прибићевић др Стојан (Stojan Pribichevich; 1905—1976), новинар и публицист. Дипломирао на Правном факултету у Београду, на којем је и докторирао 1932 код Слободана Јовановића. С оцем Светозаром отишао у емиграцију (Париз, Праг). После очеве смрти (1936) одлази у САД, где је провео цео живот. Истакао се као публициста и новинар. Био један од шефова Титове пропаганде у САД. Истовремено, радио је за америчку обавештајну службу. У току II свјетског рата, својим новинским извјештајима из Лондона 1942/43. "потврђује да су истините вести о сарадњи Д. Михаиловића са Италијаним а и квислинзима, а да оружану борбу против окупа тора воде снаге НОП-а". /НАП: Цитирано из "Титових сабраних дела", шта год то подразумевало/. Као дописник Удружене америчке штампе, дошао на ослобођену територију Југославије и у ВШ НОВЈ у априлу 1944. Приликом десанта на Дрвар (25. маја 1944) био је заробљен од Немаца, па после неколико сати одробљен или пуштен. Послије 1945, у вријеме хладноратовског напада западне штампе на Југославију, остао је "привржен својој старој домовини", односно Титу.Цитат:Stojan Pribićević, saradnik O S S pod šifrom »Gamma«, u jednom od
svojih brojnih izveštaja vratio se na istu temu, k a d a je analizirao raz
govor sa svojim stricem Adamom Pribićevićem: »Tek juče čuo sam
sledeći komentar jednog britanskog obaveštajnog oficira: 'Gledajte šta
rade Amerikanci: Titu su rekli da će slati misiju kod Mihailovića samo
da izvuku svoje avijatičare i da prikupe obaveštenja iz prve ruke o
četnicima. Oni uveravaju Tita da neće pružati nikakvu vojnu pomoć
Mihailoviću, da neće biti nikakve politike i p r v o što urade, prokrijum-
čare Mihailovićevu misiju u Italiju, kako bi dejstvovali protiv Tita
i Šubašica. T o liči na prevaru'. Možete biti sigurni da će Britanci u celosti
iskoristiti tu kartu u igri sa Titom i ja Jako sumnjam u mudrost ovih
američkih oficira sa nezgrapnim mozgom koji p r a v e glupe greške kada
pokušavaju da nadmudre Britance.«*^
https://hrcak.srce.hr/file/280840
D U Š A N B I B E R N e u s p e h j e d n e misije Američki potpukovnik OSS Robert McDozvell u štabu Draže Mihailovića 1944. god.
Цитат:Неки стручњаци у иностранству још увек су забринути због „српско-хрватског грађанског рата“. Уколико сам могао да видим, тај се „грађански рат“ води у њиховој машти, а не на терену. Ја не примећујем у Југославији никакву борбу између два народа, две вере, две покрајине, или две друштвене класе. - Стојан Прибићевић о приликама у Југославији 1944
[font=georgia]Неки стручњаци у иностранству још увек су забринути због „српско-хрватског грађанског рата“. Уколико сам могао да видим, тај се „грађански рат“ води у њиховој машти, а не на терену. Ја не примећујем у Југославији никакву борбу између два народа, две вере, две покрајине, или две друштвене класе.
Стојан Прибићевић о приликама у Југославији 1944[/font]
Стојан Прибићевић Грађански рат нисам видео)Стојан Прибићевић о приликама у Југославији 1944[/font]
Иначе, Хрвати су побили половину Прибићевића.
РЅ.
Извињавам се због проблема у постављању коментара.